Minilex - Lakipuhelin

Isyyden tunnustaminen avoliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa syntyvän lapsen isyys on tunnustettava, jotta myös isästä tulee lapsen virallinen huoltaja. Mikäli näin ei menetellä, jää ainoaksi viralliseksi huoltajaksi lapsen äiti, joka myös näin ollen vastaa lapsen elatuksesta sekä hoidosta itse. Isyys tunnustetaan lapsen synnyttyä lastenvalvojalla, tai raskauden vielä kestäessä neuvolassa jos asia on selvä eli vanhemmat esimerkiksi asuvat avoliitossa, ja isyyden tunnustamisen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Kun isyys on virallisin toimin tunnustettu, myös isästä tulee lapsen täysivaltainen huoltaja äidin ohella. Tämä tarkoittaa sitä, että isällä on yhtäläinen velvollisuus ja oikeus osallistua lapsen kasvatukseen ja elatukseen yhdessä äidin kanssa.

Lapselle voidaan myös antaa isänsä sukunimi ja hänelle syntyy perintöoikeus suhteessa isäänsä. Nimiasiaa sääntelee kuitenkin erityiset säännökset, sillä jos pariskunnalla on jo aikaisemmin yhteinen alaikäinen lapsi, jolla on jommankumman vanhemman sukunimi, myös uudelle lapselle tulee antaa sama sukunimi kuin hänen sisaruksellaan jo on. 

Isyyden tunnustamisen voi myös tietyin perustein kiistää, mutta se tulee tehdä viimeistään 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä. Kiistämisen voi tehdä lapsen äiti, tunnustuksen tehnyt isä tai se henkilö, joka olettaa olevansa lapsen isä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]