Minilex - Lakipuhelin

Isyyden mukana tulevat oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virallinen isyys tuo mukanaan monia oikeuksia. Lakiteknisesti kyse on oikeastaan lapselle kuuluvista oikeuksista, mutta vanhempi voi vaatia niiden toteutumista. Lapsella on esimerkiksi oikeus tavata vanhempaansa. Tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Näin ollen alaikäisen lapsen vanhemmalla on oikeus vaatia tapaamisoikeuden toteutumista. Voidaan siis katsoa, että vanhemmalla on oikeus tavata lastaan.

Lähtökohtaisesti lapsen huoltajia ovat hänen vanhempansa. Jos vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, on äiti lapsensa huoltaja. Kuitenkin lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan asian voi panna vireille hänen vanhempansa. Eli kun mies on vahvistettu isäksi, hän voi laittaa käräjäoikeuteen vireille hakemuksen, jolla vaatii lapsen huoltajuutta itselleen. Yleensä pyritään yhteishuoltajuuteen, eli siihen, että molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia. Huoltajalla on monia oikeuksia. Käytännössä voitaisiin katsoa, että huoltajalla on oikeus kasvattaa lasta. Huoltajalla on oikeus päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, asuinpaikasta sekä muista henkilökohtaisista asioista. Kun huoltajia on kaksi, huoltajat päättävät näistä asioista yhdessä. Huoltajuus ja tapaamisoikeus koskevat luonnollisestikin alaikäistä lasta.

Yksi tärkeimmistä juridisista vaikutuksista tai oikeuksista, joita isyyden myötä tulee, on perimysoikeus. Kun isyys on vahvistettu, lapsesta tulee perillinen eli lapsi saa perintöoikeuden isänsä suvussa. Kun isyys vahvistetaan, lapsesta tulee isänsä rintaperillinen. Lapset, eli rintaperilliset, ovat ensisijaisia perijöitä.

Perimys toimii myös toiseen suuntaan, sillä mikäli lapsi kuolee eikä hänellä ole puolisoa tai lapsia, hänen vanhempansa perivät hänet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]