Minilex - Lakipuhelin

Isyyden vahvistamisen oikeusvaikutukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun isyys on vahvistettu, lapselle syntyy oikeus elatukseen ja perintöön. Lapselle syntyy myös tapaamisoikeus isäänsä, jos lapsi ei asu tämän luona ja tapaamisoikeus katsotaan lapsen edun mukaiseksi. Lisäksi lapselle voidaan antaa isän sukunimi. Sen sijaan isyyden vahvistamisen perusteella isästä ei automaattisesti tule lapsen huoltajaa, vaan huollosta on tehtävä erillinen sopimus.

Vanhemmilla on velvollisuus huolehtia lapsen riittävästä elatuksesta. Laki määrää elatusvelvollisuuden yleisesti ”vanhemmille”, joten sillä, onko vanhempi lapsen huoltaja tai muuten läsnä lapsen elämässä, ei ole merkitystä. Elatusvelvollisuus on kuitenkin suhteutettu vanhemman elatuskykyyn eli muun muassa varallisuuteen ja työkykyyn. Jos lapsi ei pysyvästi asu vanhempansa luona tai vanhempi ei huolehdi lapsen elatuksesta, lapselle voidaan määrätä suoritettavaksi elatusapua. Lapsella on oikeus saada elatusta 18-vuotiaaksi asti, mutta senkin jälkeen vanhemmat vastaavat lapsen kohtuullisista koulutuskustannuksista.

Kun isyys on vahvistettu, lapsella on oikeus periä isänsä (tosin ennen vuotta 1976 syntyneiden lasten perintöoikeutta on rajoitettu, kun isyys on vahvistettu tuomioistuimen päätöksellä). Lisäksi myös isä voi periä lapsensa.

Isyyden vahvistamisen jälkeen vanhemmat voivat sopia alaikäisen lapsen sukunimen muuttamisesta isän sukunimeksi. Edellytyksenä tällöin on, että vanhemmilla ei lapsen syntyessä ollut yhteistä sukunimeä, ja lisäksi isyyttä ei ollut vahvistettu silloin, kun lapsen sukunimi ilmoitettiin väestötietojärjestelmään.

Isyyden vahvistaminen ei suoraan perusta huoltajuutta, eli vanhemmuus ja huoltajuus ovat eri asioita. Vanhempien on tehtävä lapsen huollosta erillinen sopimus, ja samalla vanhemmat voivat sopia myös lapsen tapaamisoikeudesta. Sopimus on vahvistettava kunnan sosiaalilautakunnassa. Jos isyys tunnustetaan jo ennen lapsen syntymää, myös lapsen huollosta voi sopia tunnustamisen yhteydessä. Myös tuomioistuin voi päättää lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, jos asia ei ratkea sovinnollisesti.

Isyyden vahvistamisella on siis merkittäviä oikeusvaikutuksia. Tämän takia kuntien lastenvalvojille on asetettu velvollisuus alkaa itsenäisesti selvittää isyyttä, jos he saavat tiedon alle 18-vuotiaasta lapsesta, jolla ei ole vahvistettua isää. Lisäksi lastenvalvojilla on joissain tapauksissa velvollisuus ajaa isyyskannetta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]