Minilex - Lakipuhelin

Isyysraha

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen syntymän jälkeen isällä on mahdollisuus pitää enintään 54 arkipäivää kestävä isyysloma. Koska isyysloma on kuitenkin lähtökohtaisesti palkatonta vapaata, on isyysloman ajalta mahdollista saada isyysrahaa. Isyysrahan tarkoituksena onkin kannustaa isää osallistumaan lapsen hoitoon ja mahdollistaa lapsen kehityksen seuraaminen tämän ensiviikkoina.

Isyysrahan saamisen edellytyksenä on, että lapsen isä on avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa ja osallistuu lapsen hoitoon. Isyysrahaa voi saada vain poikkeuksellisesti silloin, kun vanhemmat asuvat tilapäisesti eri osoitteissa esimerkiksi työtilanteen vuoksi. Lisäksi edellytetään, että isä on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää ennen lapsen syntymää. Isyysrahaa voi saada myös, vaikka ei olisikaan lapsen äidin kanssa avo- tai avioliitossa. Edellytyksenä on, että isä vastaa lapsen hoidosta isyysvapaan ajan. 

Mistä isyysrahaa haetaan?

Isyysrahaa tulee hakea Kelalta. Ennen isyysrahan hakemista kannattaa kuitenkin selvittää, maksaako työnantaja palkkaa isyysloman ajalta.

Isyysrahaa koskeva hakemus tulee tehdä vasta lapsen synnyttyä. Isyysrahaa on mahdollista hakea joko yhtäjaksoiselle ajalle tai useammalle lyhyelle jaksolle, jos isyysloma on tarkoitus jakaa eri ajankohtiin.

Miltä ajanjaksolta isyysrahaa maksetaan?

Isyysrahaa maksetaan arkipäiviltä eli maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien. Isä voi itse päättää, miltä arkipäiviltä isyysrahaa haluaa hakea.

Onko minulla oikeus isyysrahaan, jos saan palkkaa isyyslomani ajalta?

Jos työnantaja maksaa isyysloman ajalta palkkaa, maksetaan isyysraha tällöin suoraan työnantajalle. Lisäksi, jos isyysvapaaseen sisältyy palkallisia vapaapäiviä, maksetaan isyysraha myös kyseisiltä päiviltä työnantajalle.

Kuinka paljon isyysrahaa voi saada?

Isyysrahan määrä lasketaan samalla tavalla, kuin muutkin vanhempainpäivärahat. Lähtökohtaisesti tämä tarkoittaa isyysrahan laskemista edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Jos isällä ei ole työtuloja, on hänellä oikeus vähimmäispäivärahaan, jonka suuruus on 24,64 euroa arkipäivältä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Isyysrahan määrän voi laskea kätevästi Kelan sivuilta löytyvällä laskurilla: https://asiointi.kela.fi/eprlaskenta_app/PRLaskentaApplication?EJ=VR&lan...

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]