Minilex - Lakipuhelin

Miten toimia, kun isyys on epäselvä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki tarjoaa useita keinoja selvittää isyys siinä tapauksessa, että se on epäselvä. Oikea toimintatapa vaihtelee sen mukaan, kuka isyyden haluaa selvittää ja haluavatko muut osapuolet selvittää isyyden. Isyys voidaan joissain tapauksissa selvittää pelkästään asianosaisten kanssa keskustelemalla, ja joskus taas on tarpeen tehdä oikeusgeneettinen isyystutkimus. Isyystutkimus voidaan tehdä joko lastenvalvojan toimittaman isyyden selvittämisen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti isyyskanteen yhteydessä.

Kuntien lastenvalvojille on asetettu velvollisuus selvittää isyys seuraavissa tilanteissa:

1) Lastenvalvoja saa tiedon 18 vuotta nuoremmasta lapsesta, jolla ei ole vahvistettua isää. Tällöin isyyden selvittämisprosessi käynnistyy automaattisesti ilman kenenkään osapuolen myötävaikutusta. Jos lapsi on yli 18-vuotias, lastenvalvoja ei selvitä isyyttä. Jos täysi-ikäisen lapsen oletettu isä ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttä, lapsi voi kuitenkin ajaa isyyskannetta.

2) Mies haluaa tunnustaa isyytensä, eikä isyyttä ole todettu avioliiton nojalla. Jos mies haluaa ennen tunnustamista varmistua, että hän todella on lapsen isä, hän voi pyytää lastenvalvojalta oikeusgeneettistä isyystutkimusta.

3) Jos lapsen isyys on todettu suoraan avioliiton nojalla, vanhemmilla on halutessaan mahdollisuus selvittää, onko aviomies todella lapsen isä. Tällöin äidin ja aviomiehen on yhdessä pyydettävä aviomieheltä isyyden selvittämistä kuuden kuukauden kuluttua lapsen syntymästä.

4) On myös mahdollista, että isyys on todettu suoraan avioliiton nojalla, mutta toinen mies haluaa tunnustaa lapsen isyyden. Tällöin lastenvalvoja voi selvittää isyyden, jos lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät tämän.

Lastenvalvoja selvittää isyyttä ensinnäkin osapuolten kanssa keskustelemalla. Äidillä ja miehillä on velvollisuus puhua totta tietoja antaessaan. Lastenvalvoja voi lisäksi tilata oikeusgeneettisen isyystutkimuksen, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Jos lastenvalvoja saa isyyden selvitettyä isyystutkimuksen avulla tai muilla keinoin, lastenvalvoja varaa miehelle tilaisuuden tunnustaa isyytensä. Jos mies ei tunnusta isyyttä ja lapsi on alle 18-vuotias, lastenvalvoja ajaa lapsen puolesta kannetta isyyden vahvistamiseksi. Oikeudenkäynnin yhteydessä tuomioistuin voi määrätä osapuolet isyystutkimukseen sakon uhalla.

Mies voi ajaa isyyden vahvistamiskannetta kahdessa tilanteessa. Ensinnäkin miehellä on kanneoikeus, jos lastenvalvoja on keskeyttänyt isyyden selvittämisen, koska lapsesta tai lapsen äidistä ei ole saatu näytettä isyystutkimusta varten. Toiseksi mies voi ajaa kannetta, jos Digi- ja väestötietovirasto on kieltäytynyt vahvistamasta isyyttä. Syynä kieltäytymiselle on voinut olla esimerkiksi se, että virasto ei ole pitänyt todennäköisenä, että mies on lapsen isä. Miehen kanneoikeuteen on kuitenkin useita rajoituksia: kannetta ei voi esimerkiksi ajaa silloin, jos mies on yrittänyt tunnustaa omakseen lapsen, jolla on jo isä avioliiton perusteella, ja äiti ja aviomies eivät ole hyväksyneet tunnustamista.

Osapuolet voidaan määrätä isyystutkimuksiin myös isyyden kumoamiskanteen yhteydessä. Kumoamiskanteen voi nostaa lapsi, äiti tai mies, jonka isyys on todettu avioliiton perusteella tai Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä. Myös mies, joka katsoo olevansa lapsen isä virallisen isän sijaan, voi tietyissa tapauksissa nostaa kumoamiskanteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]