Minilex - Lakipuhelin

Isyystesti Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsen isyyden suhteen on epäselvyyttä, on mahdollista tehdä oikeusgeneettinen isyystutkimus eli DNA-tutkimus. Suomessa tutkimus tehdään pääsääntöisesti suun limakalvoilta otettavasta solunäytteestä, ellei verinäytteen ottamiselle ole erityisiä syitä. Isyystutkimus voidaan suorittaa isyyden vahvistamiseksi tai kumoamiseksi, jos asioisosainen vaatii tutkimuksen suorittamista tai jos tutkimuksen tekemistä pidetään tarpeellisena isyyden selvittämiseksi.

Lastenvalvoja voi tilata tutkimuksen tai tuomioistuin voi määrätä isyystutkimuksen tekemisen isyyden vahvistamiseksi tai kumoamiseksi. Lastenvalvoja voi tilata isyystestin, jos mahdollinen isä pyytää tutkimusta tai lastenvalvoja muuten katsoo tutkimuksen tekemisen tarpeelliseksi. Myös yksityishenkilö voi pyytää tutkimuksen tekemistä. Isyystutkimusta tarvitaan myös silloin, kun miehen tai lapsen äidin henkilöllisyyttä ja perhesiteitä koskevat asiakirjat ovat puutteelliset, eikä muuta lisäselvitystä ole muulla tavoin kohtuudella saatavilla.

Tuomioistuin voi määrätä, että tutkimus tehdään lapselle, äidille tai asionoisaiselle isäehdokkaalle. Myös tutkimuksen tekeminen toiselle miehelle on mahdollista, jos esille tulleiden seikkojen valossa voidaan olettaa hänen olevan lapsen isä. Lastenvalvojan tilaama isyystutkimus on mahdollista toteuttaa vain tutkittavan suostumuksella. 

Mahdollisen isän ollessa kuollut isyystutkimus voidaan tehdä joko hänen eläessään tai kuoleman jälkeen otetusta näytteestä. Jos vainajan oikeudenomistajat antavat suostumuksensa, mahdollisesta aiemmasta isyystutkimuksesta saatua näytettä tai tutkimustulosta voidaan hyödyntää uudessa isyystutkimuksessa. Vanhasta kudosnäytteestä ei kuitenkaan ole mahdollista saada tietoa kaikista DNA-merkeistä, joten äidin näyte on tutkimuksessa tärkeässä roolissa. Myös kadonneesta isäehdokkaasta voidaan tehdä tutkimus aiemmasta saatavilla olevasta näytteestä. 

Jos oikeusgeneettinen isyystutkimus vahvistaa kuolleen miehen isyyden, isyys voidaan vahvistaa ilman oikeudenkäyntiä miehen oikeudenomistajien suostumuksella. Lisäehtoina on, ettei kannetta saa olla vireillä isyyden vahvistamiseksi eikä lasta ole tunnustettu.

Jos kuolleesta mahdollisesta isästä ei ole saatavilla näytteitä, isyystutkimus voidaan tehdä sukulaisten avustamana. Yleisimmin tutkitaan mahdollisen isän vanhempia ta toissijaisesti voidaan tutkia hänen sisaruksia tai isäehdokkaan muita lapsia. Myös äidin sukulaisia voidaan tutkia tarpeen vaatiessa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]