Minilex - Lakipuhelin

Isyysasiat käräjäoikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyysasiat voivat joskus olla riitaisia tai muuten päätyä puolueettoman tuomarin ratkaistaviksi. Isyyden vahvistamisesta voidaan aloittaa oikeudenkäynti, jos lapselle ei voida vahvistaa isää tuomioistuinmenettelyn ulkopuolella. Toisaalta myös isyyden kumoaminen voi tapahtua tuomioistuimessa. Käräjäoikeus on alimpana oikeusasteena se taho, joka käsittelee isyyden vahvistamista ja kumoamista koskevat kanteet. Kantajan tulee nostaa isyyden vahvistamista koskeva kanne siinä käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä äiti tai lapsi asuu. Isyyden kumoamista koskeva kanne on sen sijaan osoitettava aina sille käräjäoikeudelle, jonka piirissä lapsella itsellään on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka.

Kenellä tahansa ei ole oikeutta saattaa isyysasiaa käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Kanneoikeus on rajattu melko tarkasti sekä isyyden vahvistamista että isyyden kumoamista koskevassa asiassa. Vahvistamisasiaan ei liity mitään määräaikaa, mutta äiti ja mies voivat vaatia isyyden kumoamista vain kahden vuoden sisällä lapsen syntymästä laskettuna. Lapsi itse voi sen sijaan nostaa myös isyyden kumoamista koskevan kanteen milloin tahansa elinaikanaan. 

Oikeudenkäyntimenettelyyn isyysasioissa kuuluu, että haaste annetaan vastapuolelle tiedoksi. Jos vastapuolen olinpaikka on tuntematon, voidaan haaste antaa tiedoksi kuuluttamalla, eli ilman henkilökohtaista tiedoksiantoa. Tällöin isyydestä on kuitenkin oltava riittävästi todisteita ja isyyden vahvistamisen tai kumoamisen oikeusteitse on oltava lapsen edun mukaista. Käräjäoikeuden on aina hankittava riittävä näyttö asian ratkaisemiseksi. Tuomarin on muun muassa varattava isäkandidaateille, jotka eivät välttämättä ole jutun asianosaisia, tilaisuus tulla kuulluksi. Käräjäoikeus voi käyttää kaikkea esille tullutta näyttöä isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevan asian ratkaisemiseksi.

Isyyttä koskevan kanteen on oltava oikein laadittu, jotta käräjäoikeus ottaa asian käsiteltäväksi. Lakimieheltä kannattaa tiedustella oikeudenkäynnin vireillepanoon ja itse menettelyyn liittyviä asioita.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]