Minilex - Lakipuhelin

Kuinka isyys vahvistetaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsen äiti ei ole avioliitossa lapsen syntyessä, on isyys vahvistettava. Avioliitossa syntyneen lapsen äidin aviomiehestä tulee automaattisesti lapsen isä, joten isyyttä ei tarvitse erikseen vahvistaa. Isyyden vahvistaminen voi tapahtua joko isyyden tunnustamisen kautta tai tuomioistuimen ratkaisun perusteella.

Miehen, joka pitää itseään lapsen isänä, eikä ole lapsen äidin aviomies, on tunnustettava isyytensä. Tunnustus on vahvistettava ja voimaansaatettava saadakseen aikaan halutut oikeusvaikutukset. Tunnustus on vahvistettavissa, mikäli sille ei ole esteitä. Vahvistaminen estyy, mikäli lapsella on jo isä avioliiton kautta syntyneen isyysolettaman myötä. Tunnustuksen vahvistaminen on kuitenkin mahdollista, jos lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät sen. Tällöin aviomiehen isyys kumoutuu tunnustuksen vahvistamisen myötä. Tunnustamista ei myöskään voida vahvistaa, mikäli lapsi on täyttänyt 15 vuotta, ellei lapsi ole hyväksynyt tunnustamista. Ennen lapsen syntymää tehty isyyden tunnustaminen on vahvistettavissa vain syntyvän lapsen äidin hyväksymisellä. 

Isyyden vahvistaminen tapahtuu Digi- ja väestötietovirastossa. Isyyden tunnustamisesta ja sen hyväksymisestä tehdään asiakirja, joka toimitetaan virastolle. Isyys vahvistetaan, jos mies on tunnustanut isyyden, eikä aiheellista epäilystä miehen isyydestä ole. Jos mies, jonka isyys on selvitetty, on kuollut ennen isyyden tunnustamista, voidaan isyys vahvistaa, jos miehen oikeudenomistajat ovat antaneet suostumuksensa siihen, että isyys vahvistetaan viraston päätöksellä. Digi- ja väestötietovirasto tekee päätöksen isyyden vahvistamisesta ja sen päätökseen ei saa hakea muutosta. 

Tuomioistuimen ratkaisun perusteella voidaan myös saada isyys vahvistetuksi. Jos lapsi ei ole syntynyt äidin avioliiton aikana, eikä kukaan tunnusta lapsen isyyttä, voi lapsi vaatia isyyden vahvistamista nostamalla kanteen isäksi otaksumaansa miestä vastaan. Jos tällaisia miehiä on useita, heidät voidaan haastaa vastaajiksi samaan oikeudenkäyntiin. Käytännössä kannetta ajaa lapsen puolesta lastenvalvoja tai lapsen äiti. Miehelle, jota voidaan isyyden selvittämisen perusteella todistetusti pitää lapsen isänä, vahvistetaan isyys. 

Myös mies voi nostaa isyyden vahvistamista koskevan kanteen, jos hän on tunnustanut isyyden, mutta Digi- ja väestötietovirasto on jättänyt sen hyväksymättä. 

Lakipuhelin neuvoo isyyteen liittyvissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]