Minilex - Lakipuhelin

Ilmoitus isyyslomasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen isä on oikeutettu saamaan työstään vapaata isyysrahakauden ajan. Isyysloman pitämisestä on kuitenkin ilmoitettava työnantajalle mahdollisimman pian, kun henkilö on päättänyt isyyslomansa ajankohdan.

Isyysloman pitämisestä ja sen ajankohdasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen aiottua vapaan alkamisaikaa. Silloin kuitenkin, jos vapaan kesto on enintään 12 arkipäivää, ilmoitus on tehtävä viimeistään yksi kuukausi ennen vapaan aloittamista.

Pääsääntöisestä kahden kuukauden ilmoitusajasta voidaan joustaa, jos sen noudattaminen ei ole mahdollista puolison työhön menon ja siitä johtuvan lapsen hoidon järjestämisen takia. Tällöin työntekijällä on oikeus jäädä vanhempainvapaalle kuukauden kuluttua ilmoituksen tekemisestä, jollei siitä aiheudu työnantajalle vakavaa haittaa. Jos työnantaja katsoo, että hän ei voi suostua kuukauden ilmoitusaikaan, täytyy hänen esittää työntekijälle selvitys kieltäytymisen perusteena olevista seikoista.

Jos työntekijällä on perusteltu syy muuttaa vapaan ajankohtaa ja pituutta, hänellä on oikeus tehdä niin. Hänen täytyy kuitenkin ilmoittaa asiasta viimeistään kuukautta ennen muutosta. Perusteltu syy on ennalta arvaamaton ja oleellinen muutos lapsen hoitamisedellytyksissä, jota ei ole ollut mahdollista ottaa huomioon isyysvapaata ilmoittaessa. Tällainen syy voi olla esimerkiksi toisen vanhemman tai lapsen vakava ja pitkäaikainen sairaus tai lapsen vanhempien avioero. Kuukauden ilmoitusajasta riippumatta isyysloman ajankohtaa saa kuitenkin muuttaa, jos se on tarpeen lapsen syntymän tai lapsen, äidin tai isän terveydentilan vuoksi. Tällaisesta ajankohdan muutoksesta täytyy kuitenkin ilmoittaa työnantajalle niin pian kuin mahdollista.

Lähtökohtaisesti isyyslomasta tulee ilmoittaa työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamisaikaa. Kahden kuukauden ilmoitusaika ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan siitä voidaan tietynlaisissa säädetyissä tilanteissa poiketa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]