Minilex - Lakipuhelin

Isyys avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun lapsi syntyy avioliiton aikana, lapsen isäksi määräytyy suoraan lain nojalla aviomies. Tämä perustuu olettamaan, että aviomies on aina lapsen isä ja olettama onkin Suomessa yleisin isyyden määräytymisen muoto. Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyttä ei tällöin tarvitse erikseen tunnustaa tai vahvistaa. Isyydestä puhuttaessa ei tarkoiteta sitä, kuka on lapsen biologinen vanhempi, vaan isyydellä tarkoitetaan laissa oikeudellista isyyttä. Näin ollen lapsen siittänyt henkilö ei välttämättä ole laissa tarkoitettu isä. 

Jos avioliitto on purkautunut ennen lapsen syntymää sen johdosta, että aviomies on kuollut, on mies siitä huolimatta lapsen isä, jos lapsi syntyy sellaiseen aikaan, että aviomies on voinut siittää lapsen ennen kuolemaansa. Vaikka näin olisikin, ei kuollut mies kuitenkaan ole lapsen isä, jos äiti on mennyt uusiin naimisiin ennen lapsen syntymää. Tällöin uudesta aviomiehestä tulee lapsen isä pelkän avioliiton perusteella.

Isyyden tunnustamista ei voida vahvistaa, jos lapsella on jo isä isyysolettaman perusteella paitsi, jos äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Muu kuin aviomies, joka katsoo olevansa äidin avioliiton aikana syntyneen lapsen isä, voi nostaa kanteen tuomioistuimessa aviomiehen isyyden kumoamiseksi. Kanneoikeudelle on asetettu laissa kolme edellytystä, joiden kaikkien tulee täyttyä kanneoikeuden saamiseksi. Kanne voidaan nostaa ensinnäkin, jos äiti ja aviomies ovat asuneet erillään lapsen syntymän aikaan. Toiseksi edellytetään, että mies, joka katsoo olevansa lapsen isä, on asunut yhdessä lapsen äidin kanssa lapsen syntymän aikaan ja hän on osallistunut lapsen hoitoon tai että miehen ja lapsen välille on muutoin muodostunut perheyhteyteen rinnastettavissa oleva suhde. Kolmanneksi tuomioistuin arvioi kanteen nostamisen olevan lapsen edun mukainen. 

Lapsen vanhemmat, jotka ovat avioliitossa lapsen syntymän aikaan, ovat yhdessä lapsen huoltajia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]