Minilex - Lakipuhelin

Isyysvapaan vaikutus kotihoidontukeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella isällä on oikeus isyysvapaaseen osallistuakseen alle kaksi vuotiaan lapsen kokopäiväiseen hoitoon. Myös adoptiolapsen kohdalla voi käyttää isyysvapaata kahden vuoden kuluessa adoptoinnista. Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa, joka määräytyy ansiotulojen perusteella. Työttömien ja opiskelijoiden kohdalla isyysrahaa maksetaan vähimmäismäärä, eli hieman yli 20 euroa arkipäivältä. Isyysvapaa on ainoastaan lapsen hoitoon käytettävää vapaata, eikä isä saa samanaikaisesti työskennellä tai opiskella täysipäiväisesti. Isyysvapaan ja isyysrahakauden enimmäispituus on 54 arkipäivää.

Kela voi myöntää kotihoidon tukea vanhemmalle, joka hoitaa alle kolme vuotiasta lasta kotona. Kotihoidon tuki koostuu hoitorahasta, hoitolisästä sekä mahdollisesta kuntalisästä. Hoitoraha on saman suuruinen kaikille vanhemmille riippumatta ansiotuloista. Sen sijaan hoitolisä on sidottu vanhempien yhteenlaskettuun tulotasoon. Kuntalisän maksaminen riippuu täysin kotikunnasta. Noin neljäsosa kunnista tarjoaa kuntalisää kotihoidon tukeen. Kotihoidon tuen kokonaismäärään vaikuttaa lisäksi muut Kelan myöntämät etuudet, kuten isyysvapaan aikana maksettava isyysraha. Kotihoidon tukea ja isyysrahaa ei yleensä makseta samanaikaisesti siitä lapsesta, jonka vuoksi isä on isyysvapaalla. Isyysraha vähennetään toisen vanhemman kotihoidon tuesta, jolloin kotihoidon tukea ei tyypillisesti jää maksettavaksi. Isyysraha on lähes aina suurempi kuin kotihoidon tuki. Jos esimerkiksi äiti on kotihoidon tuen avustaman kotona lapsen kanssa, ei hänelle makseta tukea siltä ajalta, kun isä on yhtäaikaisesti isyysvapaalla. Sen sijaan, jos perheellä on useampi kotihoidossa oleva lapsi, voidaan äidille maksaa kotihoidon tukea muiden alle kouluikäisten lasten osalta, vaikka isä olisikin isyysvapaalla. Jos perheen yhteenlasketut tulot ovat alhaiset, voi toisella vanhemmalla olla oikeus kotihoidon tuen hoitolisään toisen vanhemman yhtäaikaisesta vanhempainvapaasta huolimatta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]