Minilex - Lakipuhelin

Oikeusgeneettinen isyystutkimus

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuin voi määrätä tehtäväksi oikeusgeneettisen isyystutkimuksen, mikäli se on tarpeen isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevan asian selvittämiseksi. Asianosainen voi itse vaatia tutkimuksen tekemistä tai tuomioistuin voi määrätä sen tehtäväksi, jos se pitää tutkimusta tarpeellisena isyyden selvittämiseksi. Myös lastenvalvoja voi tilata tutkimuksen, jos esimerkiksi mies, joka saattaa olla lapsen isä, sitä vaatii.

Tutkimus voidaan määrätä tehtäväksi lapsesta, äidistä sekä oikeudenkäynnissä asianosaisena olevasta miehestä. Isyyden kumoamista koskevan asian yhteydessä tutkimus voidaan tehdä myös muusta miehestä, jos on aihetta olettaa, että tämä on lapsen isä. Joissakin tapauksissa tutkimus voidaan tehdä myös miehen molemmista vanhemmista, mikäli nämä suostuvat siihen.

Tutkimusta varten elossa olevasta henkilöstä otetaan verinäyte. Joissakin tapauksissa näyte voidaan ottaa myös suun limakalvoilta. Elossa oleva henkilö määrätään tuomioistuimen toimesta käymään tutkimuksissa sekä osoittamaan todistuksella, että hänestä on otettu tarvittava näyte. Todistus tarvittavan näytteen ottamisesta on esitettävä määräajassa sakon uhalla. Uhkasakon sijasta tutkittava voidaan määrätä tuotavaksi näytteen ottamiseen, jolloin näyte voidaan ottaa vastoin tutkittavan tahtoa.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »