Minilex - Lakipuhelin

Isyys ja lapsen huoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltajia ovat hänen vanhempansa tai ne henkilöt, joille lapsen huolto on uskottu. Huoltajien tehtävänä on vastata lapsen huollosta ja hoidosta sekä tehdä lasta koskevat päätökset.

Jos lapsen vanhemmat ovat lapsen syntyessä avioliitossa keskenään, ovat he kumpikin lapsensa huoltajia. Avioliiton aikana syntyneeseen lapseen sovelletaan isyysolettamaa, jonka mukaan äidin aviomies on syntyneen lapsen isä. Tällöin isyys merkitsee samalla myös huoltajuutta.

Jos taas lapsen vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, niin lapsen huoltaja on tällöin lapsen äiti. Avomiehen, joka on lapsen isä, tulee ensin erikseen tunnustaa isyytensä ja vasta tämän jälkeen hänestä voi tulla lapsen huoltaja.

Kuitenkin, jos vain toinen vanhemmista on yksin lapsen huoltaja ja vanhemmat solmivat keskenään avioliiton, tulee heistä molemmista lapsen huoltajia. Eli toisestakin vanhemmasta tulee lapsen huoltaja avioliiton solmimisen myötä.

Jos isyys on tunnustettu ennen lapsen syntymää, myös tunnustajasta tulee lapsen huoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu.

Lisäksi lapsen vanhemmat voivat sopia erikseen lapsen huollosta. He voivat sopia esimerkiksi, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti tai vain yksin toiselle vanhemmalle. Samoin voidaan sopia lapsen asumisjärjestelyistä, jos vanhemmat eivät asu yhdessä. Vanhemmat voivat sopia myös lapsen tapaamisoikeudesta ja tällainen sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tulee tehdä kirjallisesti sekä erikseen esittää vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle tai muulle vastaavalle toimielimelle, jossa lapsella on asuinpaikka, jotta sopimus olisi pätevä.

Sosiaalilautakunnan on sopimusta vahvistaessaan otettava huomioon lapsen etu sekä tämän toivomukset ja mielipide.

Jos lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta ei päästä sopuun, niin viime kädessä tuomioistuin voi päättää lapsen huollosta sekä tapaamisoikeudesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lapsen vanhemmat voivat myös sopia keskenään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. 

Varoitukset

- Jos lapsen vanhemmat eivät pääse sopuun lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, niin tuomioistuin voi ratkaista näihin liittyvät kysymykset. 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]