Minilex - Lakipuhelin

Isyyden peruuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun isyys on vahvistettu, ei isyyslaki tunne sellaista käsitettä kuin isyyden peruuttaminen. Yksinkertaisin tilanne poistaa jo vahvistettu isyys on kun aviomies ja lapsen äiti pyytävät lastenvalvojaa selvittämään isyyden ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä. Tällöin voidaan tehdä oikeusgeneettinen isyystutkimus. Jos tutkimus osoittaa, että aviomies ei ole lapsen isä, voi Digi- ja väestötietovirasto hakemuksesta vahvistaa, että aviomies ei ole lapsen isä. Aviomiehen isyys voidaan kumota myös siten, että ulkopuolinen mies tunnustaa lapsen ja lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Tällöin virasto voi voi vahvistaa tunnustuksen, jolloin aviomiehen isyys kumoutuu eli voidaan puhua myös peruuntumisesta.

Vahvistettu isyys on kumottava, jos oikeusgeneettinen isyystutkimuksen avulla tai muutoin on selvitetty, ettei miehen ja lapsen välillä ole biologista suhdetta. Jos kyse ei ole yllä esitetyistä tilanteista, isyyden kumoaminen tapahtuu kanteella. Isyyslain tavoitteena on toisaalta se, että lapsen isäksi vahvistetaan biologinen isä. Toisaalta tavoitteena on se, että isyys olisi pysyvä asia. Siksi isyyden kumoamiskanteelle on asetettu useita rajoituksia. Yksi rajoitus on se, että lähtökohtaisesti kanne tulee nostaa kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä. Tästä voidaan poikeuta vain jos siihen on poikkeuksellisia syitä. Isyyden kumoamiskanne on nostettava käräjäoikeudessa. Isyyden kumoamiskanne on nostettava siinä käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä lapsella on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka.

Isyys voidaan tietyllä tavalla peruuttaa silloin, kun kyse on isyyden tunnustaisesta. Jos mies on tunnustanut isyytensä enne lapsen syntymää, hän voi peruuttaa tunnustuksensa viimeistään 30. päivänä lapsen syntymästä. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti isyyden selvittämisestä huolehtivalle lastenvalvojalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]