Minilex - Lakipuhelin

Isyyden tunnustaminen aikuisena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden tunnustaminen tulee kyseeseen avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten kohdalla. Avioliitossa syntyneen lapsen isäksi katsotaan automaattisesti äidin aviomies, ellei isyyttä erikseen kumota. Isyyden tunnustaminen on tärkeää isän ja lapsen oikeudellisen sukulaisuussuhteen vahvistamiseksi. Isyys on mahdollista tunnustaa ennen lapsen syntymää tai sen jälkeen, eikä sille ole asetettu aikarajoja. Tämän vuoksi on siis mahdollista, että isyys tunnustetaan lapsen ollessa jo aikuinen. Täysi-ikäisen lapsen isän isyyden tunnustamisen ja vahvistamisen oikeusvaikutukset kohdistuvat erityisesti perintöoikeuteen, sillä isällä ei ole elatusvelvollisuutta aikuiseen lapseen.

Isyyden tunnustaminen lapsen ollessa aikuinen tapahtuu lastenvalvojan luona, kuten alaikäisenkin lapsen kohdalla. Vaihtoehtoisesti lapsen ollessa aikuinen isyyden voi tunnustaa myös julkiselle notaarille taikka henkikirjoittajalle. Jos isyys tunnustetaan ulkomailla, on se tehtävä Suomen edustustossa asianomaiselle virkamiehelle. Digi- ja väestötietoviraston on aina vahvistettava isyyden tunnustus, jotta isyyden oikeusvaikutukset astuvat voimaan. Isyyden tunnustaminen edellyttää aikuisen lapsen suostumusta. Halutessaan lapsi voi myös kieltäytyä isyyden tunnustamisesta. Lapsen hyväksyntä isyyden tunnustamisesta on tehtävä kirjallisesti. Kyseisen asiakirjan asianmukainen laatiminen on välttämätöntä isyyden vahvistamiseksi, joten apuna kannattaa käyttää lakimiestä. Isyyden tunnustaminen on aina ensisijainen keino luoda oikeudellinen sukulaisuussuhde isän ja lapsen välille. Jos isyyden tunnustaminen ei onnistu, voidaan käräjäoikeudessa nostaa kanne isyyden selvittämiseksi ja vahvistamiseksi. Oikeus isyyskanteen nostamiseen on sekä lapsella että isällä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]