Minilex - Lakipuhelin

Petos isyysasiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyydestä ei voida lähtökohtaisesti sopia, vaan isän tulee todella olla lapsen isä biologisesti. Isyyden tunnustamisen yhteydessä toimitetaan isyyden selvittäminen. Lastenvalvojan tehtävä on kysymyksillään selvittää, kuka on lapsen isä. Sekä äidin että miehen tulee puhua selvityksessä totta, mutta velvollisuutta vastata kysymyksiin heillä ei ole. Valehtelu isyysasiassa voi johtaa jopa petostuomioon.

Rikoslain mukaan petoksesta tuomitaan se, joka toisen kustannuksella hankkii itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai joka saa toisen vahingoittaakseen tätä, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä tekemään tai jättämään tekemättä jotakin, mikä aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehdytetylle tai sille, jonka eduista erehdytetty pystyi määräämään.

Jos äiti tai mies antaa selvityksen yhteydessä tahallaan väärän tiedon, joka johtaa isyyden vahvistamiseen virheellisesti, voidaan hänet tuomita perättömän lausuman antamisesta isyysasiassa sakkoon, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta. Jos muualla laissa on siis säädetty teosta ankarampi rangaistus, noudatetaan tätä lakia. Joissakin tilanteissa siis myös petoksen tunnusmerkistö voi täyttyä. Jos väärän tiedon antamisella ei ole vaikutusta isyysasian ratkaisemisessa, ei siitä myöskään rangaista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]