Minilex - Lakipuhelin

Isyyden tunnustustus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden tunnustaminen ja äidin avioliitto

Isyyden tunnustaminen on toimenpide, jolla mies ilmoittaa olevansa syntyvän tai jo syntyneen lapsen isä. Isyyden tunnustaminen ei kuitenkaan voi koskea sellaista lasta, jolla on jo isä tai lasta, joka on adoptoitu. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa lapsen isyys on todettu äidin avioliiton perusteella (Isyysolettaman mukaan äidin aviomies on syntyvän lapsen isä). Tällöin voidaan siis tunnustaa lapsi, jos lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Mies, joka ei siis ole äidin aviomies, mutta katsoo olevansa lapsen isä, voi tunnustaa lapsen, jos vaadittavat suostumukset tunnustamiseen on saatu. Näin ollen äidin aviomiehen isyys kumoutuu, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut toisen miehen tunnustamisen.

Lapsen kuolema ja isyyden tunnustaminen

Isyyttä ei voida kuitenkaan tunnustaa lapsen kuoleman jälkeen, ellei lapsi ole kuollut niin pian syntymänsä jälkeen, että tunnustamislausumaa ei ole olosuhteet huomioon ottaen voitu antaa lapsen eläessä. Tällöinkin tunnustaminen on tehtävä ennen kuin vuosi on kulunut lapsen kuolemasta.

Isyyden tunnustaminen ennen lapsen syntymää

Isyys voidaan tunnustaa myös ennen lapsen syntymää. Tällöin mies ilmoittaa olevansa syntyvän lapsen isä. Ilmoitus tulee antaa henkilökohtaisesti tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle sen kunnan äitiysneuvolassa tai neuvolapalveluita kunnan toimeksiannosta tuottavassa yksityisessä terveydenhuollon toimintayksikössä, jossa syntyvän lapsen äidille ja miehelle on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Osapuolille on myös selvitettävä tunnustamisen merkitys ja oikeusvaikutukset ennen sen antamista.

Terveydenhoitaja, kätilö tai lastenvalvoja ei kuitenkaan saa hyväksyä tunnustamista, jos äiti vastustaa sitä, miehen tai tulevan äidin henkilöllisyyttä ei ole luotettavasti selvitetty, on syytä epäillä, että tunnustaja ei ole lapsen isä tai on syytä epäillä, että äiti tai tunnustaja ei mielentilansa, kielivaikeuksien tai muun syyn vuoksi kykene ymmärtämään tunnustamisen merkitystä.

Jos mies on tunnustanut isyytensä ennen lapsen syntymää, hän voi peruuttaa tunnustamisen 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä. Samoin lapsen äiti tai mies, joka katsoo olevansa syntyneen lapsen isä, voivat ilmoittaa käsityksensä siitä, että lapsen tunnustanut mies ei ole lapsen isä. Jos tunnustaminen on tehty ennen lapsen syntymää, isyyttä ei voida vahvistaa tunnustamisen perusteella, jos syntyvän lapsen äiti ei ole hyväksynyt tunnustamista

Isyyden tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Mies voi myös tunnustaa olevansa lapsen isä lapsen syntymän jälkeen. Isyys voidaan tällöin tunnustaa lastenvalvojalle, henkikirjoittajalle tai julkiselle notaarille. Lisäksi, jos mies on menossa lapsen äidin kanssa avioliittoon ja hän katsoo olevansa kihlakumppaninsa lapsen isä, niin hän voi antaa tunnustamislausuman myös vihkijälle.

Lapsen mielipide

Huomioitavaa on, että jos tunnustaminen koskee lasta, joka on täyttänyt 15-vuotta, tunnustamisen hyväksymiseen tarvitaan lapsen suostumus.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Isyys voidaan tunnustaa ennen lapsen syntymää tai sen jälkeen. 

- Isyyden tunnustaminen voidaan peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä, jos tunnustaminen on tehty ennen lapsen syntymää. 

Varoitukset

- Isyyttä ei voi lähtökohtaisesti tunnustaa, jos lapsella on jo isä.

- Isyyttä ei voi tunnustaa sellaisen lapsen osalta, joka on adoptoitu. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]