Minilex - Lakipuhelin

Isyyden selvittäminen verikokeella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden selvittäminen DNA-näytteestä voidaan tehdä joko posken sisäpinnan sivelynäytteen taikka verikokeen perusteella. Posken sisäpinnan sivelynäyte on aina ensisijainen tapa saada DNA-näyte. Sivelynäyte ei ole sylkinäyte, vaan sivelynäyte sisältää posken sisäpinnalta irronneita soluja. Tuomioistuimen määräämä isyystesti tehdään aina laillistetun terveydenhuollon ammattilaisen toimittamana tyypillisesti terveyskeskuksessa. Jos isyystesti tehdään jonkun muun kuin tuomioistuimen vaatimuksesta, se voidaan tehdä myös muissa olosuhteissa. Kuitenkin verikokeella otettu DNA-näyte on aina terveydenhuollon ammattihenkilön ottama. Nykyään DNA-näyte isyystestiä varten otetaan verikokeella ainoastaan niissä tapauksissa, kun posken sisäpinnan sivelynäyte on epäonnistunut. Ennen vuotta 2016 isyystestit tehtiin aina verikokeen perusteella.

Verikokeella ei saada varmempaa todistetta isyydestä kuin sivelynäytteenkään perusteella ja tämän vuoksi siitä on voitu luopua ensisijaisena toimenpiteenä kerätä DNA-näyte. Sivelynäyte on huomattavasti yksinkertaisempi toimittaa, eikä sen ottaminen välttämättä edellytä lääketieteellistä erityisosaamista. Verikokeen perusteella tehdyn isyystestin tulokset valmistuvat lisäksi hitaammin. Mikään testi ei pysty osoittamaan isyyttä absoluuttisen varmasti, vaan tuloksissa on aina tilaa pienelle virhemarginaalille. Oikeudellisesti katsottuna DNA-näytteen perusteella todettu isyys ei jätä varaa epäilylle. Isyystestin tuloksen varmuus kasvaa, jos DNA-näytteet on kerätty sekä lapselta, äidiltä että isäehdokkaalta. Tällöin tulos on yli 99% paikkansapitävä. Äidin DNA-näyte ei siis ole välttämätön, mutta se lisää testituloksen luotettavuutta. DNA-näytteeseen perustuvasta isyystestistä käytetään myös nimitystä oikeusgeneettinen isyystutkimus. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]