Minilex - Lakipuhelin

Isyysrahahakemus Kelalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyysraha on Kelan maksama tuki isyysvapaan ajaksi. Isyysvapa on alle kaksi vuotiaan lapsen täysipäiväiseen hoitoon tarkoitettu vapaa. Isyysvapaa tarjoaa isälle ainutlaatuisen ja taloudellisesti tuetun mahdollisuuden tutustua ja viettää aikaa pienen lapsensa kanssa. Isyysrahaa maksetaan enintään 54 arkipäivältä eli noin yhdeksältä viikolta. Isyysrahahakemus tehdään Kelalle sen jälkeen, kun lapsi on syntynyt. Isän on tiedettävä hakemusta tehdessään, milloin aikoo pitää isyyslomansa ja ilmoitettava isyysvapaan alkamis- ja päättymispäivät. Hakemuksen voi tehdä Kelan internet-sivuilla ja sen liitteeksi on ilmoitettava palkkatodistus tai vaihtoehtoisesti pyydettävä työnantajaa toimittamaan palkkatiedot Kelalle. Työnantajalle tulee ilmoittaa isyysvapaan pitämisestä vähintään kaksi kuukautta etukäteen ja selvitettävä samalla, maksaako työnantaja palkkaa isyysvapaan aikana.

Isyysrahan määrä perustuu tuloihin, jotka lasketaan pääsääntöisesti edellisen verovuoden vahvistetuista työtuloista. Jos ansiot ovat kuitenkin kasvaneet vähintään 20 % verotuksessa vahvistetuista tuloista, määräytyy isyysraha viimeisimmän kuuden kuukauden tulojen mukaan. Jos perheeseen syntyy uusi lapsi ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt kolme vuotta, määräytyy isyysraha samojen tulojen perusteella kuin aiempikin vapaa, eikä tuloja tarvitse erikseen ilmoittaa hakemuksessa. Hakemuksesta on kuitenkin aina käytävä ilmi, maksaako työnantaja palkkaa isyysvapaan ajalta. Jos isä saa palkkaa normaaliin tapaan, maksaa Kela isyysrahan työnantajalle isän sijaan. Koska isyysraha määräytyy ansiotulojen lisäksi myös elämäntilanteen perusteella, tulee muista kun palkkamuutoksista ilmoittaa Kelalle välttyäkseen isyysrahan takaisinperinnältä. Jos isä aloittaa esimerkiksi kokopäiväiset opiskelut isyysvapaan aikana, on tästä ilmoitettava välittömästi Kelalle.

Isyysvapaa on mahdollista pitää useammassa osassa. Tällöin isyysrahaa voi hakea erikseen jokaiselle jaksolle. Isyysrahan määrä määräytyy kuitenkin ensimmäisen hakemuksen perusteella, vaikka ansiot nousisivat tai laskisivat vapaiden välissä. Isyysvapaa on mahdollista pitää osittain äitiys- ja vanhempainvapaan kanssa päällekkäin. Päällekkäisen vapaan voi jakaa neljään eri osioon. Sen sijaan äitiys- ja vanhempainvapaan ulkopuolella pidetty isyysvapaa on mahdollista jakaa kahteen eri osioon. Isyysrahahakemuksen käsittelyssä kuluu tyypillisesti kuukausi. Usean eri hakemuksen tekeminen voi osoittautua pitkäksikin prosessiksi, joten isyysvapaiden pito on järkevää suunnitella huolellisesti etukäteen ja pyrkiä mahdollisimman vähäiseen hakemusten määrään. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]