Minilex - Lakipuhelin

Isyyden selvittäminen kuoleman jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden selvittämiseen ryhdytään, jos lapselle ei voida todeta isää äidin avioliiton perusteella. Jos aviomies on kuollut ennen lapsen syntymään, aviomies merkitään silti lapsen isäksi, jos lapsi on syntynyt sellaiseen aikaa, että lapsi on voinut tulla siitetyksi ennen aviomiehen kuolemaa.

Isyyden selvittäminen on prosessi, jossa lastenvalvoja pyrkii selvittämään, kuka on lapsen isä. Lastenvalvoja aloittaa isyyden selvittämisen esimeriksi silloin, kun saa tietää avioliiton ulkopuolella syntyneestä alaikäisestä lapsesta. Kun kyseessä on alaikäinen lapsi, isyyden selvittäminen aloitetaan, oikeastaan riippumatta siitä, onko mahdollinen isä kuollut vai ei. Pääsääntöisesti lastenvalvoja ei selvitä isyyttä, jos lapsi on yli 18-vuotias.

Isyyden selvittäminen sisältää yleensä vähintään lastenvalvojan järjestämän neuvottelun, johon osallistuu ainakin äiti ja mahdollisesti isäehdokas. Lastenvalvoja voi teettää myös oikeusgeneettisen isyystutkimuksen. Isyyden selvittäminen voi johtaa isyyden vahvistamiseen Digi- ja väestötietovirastossa tai isyyden vahvistamiseen käräjäoikeudessa.

Jos lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella ja isyyden selvittäminen ja oikeusgeneettinen isyystutkimus osoittavat kuolleen miehen olevan lapsen isä, miehen oikeudenomistajat voivat lapsen syntymän jälkeen antaa suostumuksen siihen, että isyys vahvistetaan ilman oikeudenkäyntiä Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä edellyttäen, että lasta ei ole tunnustettu eikä kannetta isyyden vahvistamiseksi ole vireillä. Isyys voidaan vahvistaa virastossa, vaikka lapsi olisi syntynyt ja mies kuollut vuosikymmeniä sitten. Virasto voi kuitenkin vahvistaa isyyden vain, jos isyyden selvittäminen on toimitettu.

Oikeusgeneettinen isyystutkimus voidaan usein tehdä, vaikka mies olisikin kuollut. Usein vainajasta on sairaalassa tallennettua kudosta, josta näyte voidaan ottaa. Jos vainajaa ei ole haudattu tai tuhkattu, näyte voidaan ottaa myös vainajasta. Näissä tapauksissa tarvitaan kuitenkin vainajan oikeudenomistajien (sukulaisten) suostumus, jollei kuollut eläessään ole etukäteen antanut suostumustaan tutkimukseen.

Isyyden selvittäminen ja vahvistaminen Digi- ja väestötietovirastossa on usein käytettävissä ainoastaan suhteellisen pian kuoleman jälkeen ja lapsen ollessa pieni. Kauan sitten kuolleesta vainajasta ei nimittäin välttämättä ole mahdollista saada näytettä. Lastenvalvoja voi asianomaisen sukulaisen suostumuksella tilata häntä koskevan tutkimuksen, jolloin sukulaisuussuhde saadaan varmennettua. Lastenvalvoja ei kuitenkaan voi pakottaa sukulaisia tutkimukseen. Lisäksi yleisesti on katsottu, että yli 18-vuotiaalla lapsella ei ole oikeutta saada kunnan lastenvalvojan isyyden selvittämispalveluita eli yli 18-vuotias ei voi saada lastenvalvojan tilaamaa ilmaista oikeusgeneettistä isyystutkimusta.

Jos lapsi on yli 18-vuotias tai vainajan oikeudenomistajat eivät suostu isyyden vahvistamiseen Digi- ja väesötietovirastossa tai oikeusgeneettiseen tutkimukseen, jää ainoaksi vaihtoehdoksi isyyden vahvistamiskanne. Isyyden vahvistamiskanne nostetaan käräjäoikeudessa. Yli 18-vuotias lapsi voi nostaa isyyden vahvistamiskanteen käräjäoikeudessa miehen oikeudenomistajia vastaan ja hankkia itse tarvittavan näytön. Yleensä myös tuomioistuin määrää oikeusgeneettisen isyystutkimuksen suoritettavaksi. Uudessa isyyslaissa lapsen kanneoikeutta ei ole rajoitettu, vaan hän voi koko aikuisikänsä nostaa vahvistuskanteen isäksi katsomansa miehen oikeudenomistajia vastaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]