Minilex - Lakipuhelin

Miten isyystesti tehdään?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyystestin avulla on mahdollista varmistua isän ja lapsen välisestä sukulaisuussuhteesta, jos lapsen biologisesta isästä on epäselvyyttä. Isyystesti tehdään DNA-näytteen perusteella, joka otetaan tyypillisesti sivelynäytteenä posken sisäpinnalta. Kyseessä ei ole sylkinäyte, vaan posken limakalvolta irtoaa sivelemällä ihosolukkoa, joista saadaan selvitettyä kyseisen henkilön DNA.  DNA-näyte voidaan kerätä myös verinäytteestä, mutta sivelynäyte on aina ensisijainen keino. Verinäytteeseen turvaudutaankin ainoastaan silloin, kun sivelynäyte epäonnistuu syystä tai toisesta. Sivelynäyte tuottaa yhtä luotettavan tuloksen ja se on verinäytettä huomattavasti helpompi ja nopeampi toimittaa. Absoluuttisen varmaa tulosta isyystestillä ei voida koskaan saada, sillä testi jättää aina pienen virhemarginaalin. Käytännöllisesti katsoen testitulosta voidaan kuitenkin pitää täysin luotettavana, sillä testitulos on yli 99 prosentin todennäköisyydellä oikea. Testituloksen luotettavuus paranee, jos isäehdokkaan ja lapsen lisäksi näyte kerätään myös äidistä. Testitulosten saamisessa kestää tyypillisesti 1-2 viikkoa. DNA-näytteeseen perustuvasta isyystestistä käytetään virallisesti nimitystä oikeusgeneettinen isyystutkimus.

Isyystestin voi tilata lastenvalvoja, mikäli hän katsoo sen tarpeelliseksi isyyden selvittämiseksi tai isä esittää pyynnön testin tekemisestä. Lastenvalvoja on kunnan palveluksessa oleva henkilö, jonka tehtävänä on avustaa perheitä muun muassa lapsen huoltoon ja isyyden selvittämiseen liittyvissä asioissa. Isyystesti voidaan toimittaa lastenvalvojan valvonnassa, eikä esimerkiksi terveyskeskuskäyntiä tällöin vaadita. Sen sijaan verinäytteeseen perustuva isyystesti on aina tehtävä terveydenhuollon ammattilaisen toimesta. Jos isyyden vahvistamisesta on nostettu kanne tuomioistuimessa, voi tuomioistuin määrätä isyystestin tehtäväksi katsoessaan sen tarpeelliseksi. Tuomioistuimen määräämä isyystesti tehdään aina laillistetun terveydenhuollon ammattilaisen toimesta terveydenhuollon yksikössä, eli käytännössä terveyskeskuksessa. Tuomioistuin voi määrätä isyystestin, vaikka isäehdokas olisikin kuollut. Tällöin isäehdokkaan DNA-näyte otetaan sellaisesta saatavilla olevasta näytteestä, joka on otettu tämän elinaikana tai kuoleman jälkeen. Jos kuolleesta isäehdokkaasta ei ole saatavilla näytettä, voidaan isyyttä tutkia lähisukulaisten avulla. Virallisten isyystestien lisäksi internetistä saa tilattua hyvin paljon erilaisia kotitestejä, joiden hinta ja luotettavuus vaihtelevat suuresti. Näillä kaupallisilla kotitesteillä ei kuitenkaan ole oikeudellista merkitystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]