Minilex - Lakipuhelin

Isyyden kieltäminen avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyslain lähtökohta on niin kutsuttu isyysolettama. Tämä tarkoittaa sitä, että jos äiti on lapsen syntymän aikana avioliitossa, aviomies katsotaan automaattisesti lapsen isäksi.

Isyysolettama avioliiton perusteella voi olla väärä. Väärä isyysolettama voidaan oikaista isyyden kumoamiskanteella tai tietyissä tapauksissa kumoavan tunnustamisen kautta. Isyysolettama on nimensä mukaisesti vain olettama, joka on mahdollista kumota. Aloitevalta tähän isyyden kumoamiseen on vain tietyillä henkilöillä ja useissa tapaukissa isyyden kumoamiseen on ryhdyttävä tarpeeksi nopeasti, muuten oikeutta siihen ei enää ole.

Jos lapselle on todettu isä avioliiton perusteella, mutta aviomies ei ole lapsen isä, oikea isä voi tunnustaa isyyden.  Tämä edellyttää sitä, että lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Jos lapsi on jo täyttänyt 15-vuotta tunnustaminen edellyttää myös hänen hyväksyntäänsä. Kun tällainen tunnustaminen vahvistetaan Digi- ja väestötietovirastossa, aviomiehen isyys kumoutuu samalla.

Aviomiehen isyyden kumoaminen voi käynnistyä myös niin, että lapsen äiti ja mies, jonka isyys on todettu isyysolettaman nojalla pian lapsen syntymän jälkeen pyytävät yhdessä isyyden selvittämistä. Isyyden selvittämistä pyydetään lastenvalvojalta. Lastenvalvoja voi isyyden selvittämiseksi tilata oikeusgeneettisen tutkimuksen. Tällainen pyyntö on esitettävä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä. Tämä on kiinteä määräaika, josta ei voida joustaa.

Jos tehty selvitys osoittaa, että aviomies ei ole lapsen isä, on useita vaihtoehtoja toimia. Puolisot voivat esimerkiksi päättää, että mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytä ja että he luopuvat kanneoikeudestaan. Puolisot voivat myös yhdessä pyytää Digi- ja väestötietovirastoa kumoamaan isyyden. Tämä edellyttää kuitenkin, että puolisot ovat yksimielisiä tästä. Mikäli vain toinen puolisoista vaatii, että isyys kumotaan, tulee hänen nostaa isyyden kumoamiskanne käräjäoikeudessa.

Jos aviomies haluaa saada isyyden kumottua eikä äiti tähän suostu, on nostettava kanne käräjäoikeudessa. Kanne on pantava vireille kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä. Kanne voidaan tutkia tämän määräajan päättymisen jälkeen, jos aviomiehellä on ollut laillinen este tai hän muuten näyttää muun erittäin painavan syyn, jonka vuoksi kannetta ei ole aikaisemmin nostettu. Kanne tulee nostaa viipymättä, kun este on poistunut, muutoin uhkana on, että kannetta ei tutkita. Käytännössä tällainen tilanne on esimerkiksi se, että aviomies on saanut aiheen epäillä isyyttään, vasta kun kanneaika on kulunut umpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]