Minilex - Lakipuhelin

Isyysvapaan pituus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyysvapaa on yleensä palkaton vapaa, joka on tarkoitettu alle kaksi vuotiaan lapsen kokopäiväiseen hoitoon. Yhä useampi isä hyödyntää koko isyysvapaan enimmäispituuden ja viettää lapsen kanssa kahdenkeskistä aikaa kotona. Viime aikoina isyysvapaiden käyttö onkin lisääntynyt ja muutama vuosi sitten isyysvapaan enimmäismäärää pidennettiin nykyiseen mittaansa. Tarkkojen määräaikojen sääntely vanhempien päällekkäisten vapaiden osalta perustuu siihen, että isien toivotaan olevan lapsen kanssa kotona myös silloin, kun äiti palaa työelämään. Isyysvapaat tarjoavat vanhemmille suunnitteluvaraa lapsen hoidon suhteen ja parantavat isien asemaa.

Myös työttömillä, opiskelijoilla ja yrittäjillä on oikeus isyysvapaaseen.

Isyysloman kesto ja jakaminen

Isyysvapaan pituus on enimmillään 54 arkipäivää, eli suunnilleen yhdeksän viikkoa. Näiden yhdeksän viikon aikana isyysvapaa voi sijoittua äitiys- tai vanhempainvapaan kanssa päällekkäin korkeintaan 18 arkipäivää. Molemmat vanhemmat voivat siis olla yhtä aikaa lapsen kanssa kotona, mutta tämä aika on rajattu noin kolmeen viikkoon.

Vanhempien yhteinen vapaa on mahdollista jakaa neljään eri jaksoon. Sen sijaan vanhempien yhteisen vapaan ulkopuolella isyysvapaa on mahdollista pitää kahdessa osassa, joiden vähimmäisaikaa ei ole määritelty. Isyysvapaan voi aloittaa välittömästi äitiys- tai vanhempainvapaan perään tai myöhempänä ajankohtana.

Lapsi voi olla myös päiväkodissa ennen kuin isyysvapaa pidetään, mutta luonnollisesti lapsen on oltava kotona hoidossa isyysvapaan ajan. Lapsella säilyy päiväkotipaikka, vaikka isä olisikin välissä lapsen kanssa kotona isyysvapaalla.

Isyysloma ja kaksoset

Isyysvapaa on lapsikohtainen, mutta se on kuitenkin mahdollista pitää vain yhden lapsen osalta kerrallaan. Kaksosten syntymä ei tuplaa isyysvapaan päiviä, vaan kaksosten osalta myönnetään normaalin isyysvapaan ja muiden vanhempainvapaiden lisäksi niin sanottuja lisäpäiviä yhteensä 60 arkipäivää. Lisäpäivät eivät siis koske pelkästään isyysvapaata, vaan kaikkia perhevapaita yhdessä. Vanhemmat voivatkin jakaa kaksosten perusteella saadut lisäpäivät keskenään haluamallaan tavalla.

Jos perheeseen syntyy uusi lapsi ja isällä on vielä isyysvapaita pitämättä edellisenkin lapsen osalta, voi hän pitää isyysvapaata äitiys- tai vanhempainvapaan kanssa enintään 24 arkipäivää. Tämän jälkeen isällä on mahdollista käyttää vielä uuden lapsen osalta isyysvapaata 18 arkipäivää yhtäaikaisesti äidin vapaiden kanssa. Käyttämättä jääneet isyysvapaat ja toisen lapsen syntymä siis mahdollistavat sen, että vanhemmat voivat olla lasten kanssa kotona yhtäaikaisesti 42 arkipäivää. Edellytyksenä on, että molemmat lapset ovat alle kaksi vuotiaita.

Isyysraha

Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa joko työnantajalle tai suoraan isälle riippuen siitä, saako henkilö palkkaa isyysloman ajalta. Päiväraha maksetaan pääsääntöisesti isän edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Isyysrahan suuruus on noin 70 prosenttia tuloista.

Myös työttömillä on mahdollisuus saada isyysrahaa. Vuonna 2018 isyysrahan suuruus on 24,64 euroa arkipäivältä. Arkipäiviksi lasketaan päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Isyysraha maksetaan jälkikäteen 25 arkipäivän maksuerissä yhdeltä tai useammalta isyysvapaajaksolta kerrallaan.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Isyysloma tulee pitää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.

- Tarkista isyysrahasi suuruus kätevästi Kelan sivuilta löytyvällä laskurilla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]