Minilex - Lakipuhelin

Isyys tunnustamatta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella, joka on syntynyt avioliiton ulkopuolella, ei ole isää ilman isyyden tunnustamista ja vahvistamista tai isyyden vahvistamista tuomioistuimen päätöksellä. Avioliittoon syntyneen lapsen isyyttä ei tarvitse tunnustaa, sillä aviomiehestä tulee isyysolettaman perusteella automaattisesti lapsen isä. Muissa tapauksissa miehen, joka pitää itseään lapsen isänä, on erikseen tunnustettava isyys. Mikäli isyys on tunnustamatta, lapsella ei ole virallisesti isää. 

Jos kukaan ei tunnusta isyyttä lapsen ollessa alle 18-vuotias, lastenvalvoja aloittaa isyyden selvittämisen. Lastenvalvoja neuvottelee lapsen äidin ja 15 vuotta täyttäneen lapsen kanssa sekä, jos mahdollista, sen miehen kanssa, joka saattaa olla lapsen isä. Neuvotteluissa pyritään saamaan kaikki tarpeellinen tieto isyyden selvittämiseksi ja äidillä ja miehellä on velvollisuus pysyä totuudessa. Lastenvalvojan on tilattava oikeusgeneettinen isyystutkimus. Siihen tarvitaan sen henkilön suostumus, johon tutkimus kohdistetaan. Jos lapsen äiti on ollut useamman miehen kanssa sukupuoliyhteydessä lapsen siittämisen aikoihin tai jos mahdollinen isäehdokas on haluton isyyden selvittämiselle, voidaan hänet velvoittaa antamaan DNA-näyte. Miehelle, jonka isyys voidaan oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tai muun selvityksen valossa pitää todistettuna, on varattava tilaisuus tunnustaa isyys. Mikäli mies jättää isyyden tästä huolimatta tunnustamatta, lastenvalvoja ajaa lapsen puolesta kannetta isyyden vahvistamiseksi tuomioistuimessa. Oikeudenkäynnissä tuomioistuin voi ratkaisullaan vahvistaa isyyden.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]