Minilex - Lakipuhelin

Isyyden poistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyys voidaan poistaa isyyden kumoamisella. Isyyden kumoaminen on mahdollista, mikäli isyys on todettu äidin avioliiton perusteella tai isyys on muutoin, esimerkiksi tunnustamisen johdosta, vahvistettu Digi- ja väesötietovirastossa. Jos isyys on käräjäoikeudessa vahvistettu niin sitä ei voida enää kumota.

Isyys pitää kumota, jos oikeusgeneettinen isyystutkimus osoittaa, että mies ei ole lapsen isä. Tuomioistuin yleensä määrää tällaisen DNA-testin, kun se käsittelee isyyden kumoamiskannetta. Kuitenkin, jotta tuomioistuin edes ottaa kanteen tutkittavakseen, tulee kantajan esittää perusteita vaatimukselleen. Kun mies haluaa saada isyyden kumotuksi, tulee hänellä olla jokin peruste vaatimukselleen.

Sekä vahvistettu isä, että lapsen äiti voivat nostaa isyyden kumoamiskanteen. Jos isyys on vahvistettu avioliiton perusteella, tulee kumoamiskanne nostaa kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä. Jos isyys on vahvistettu tunnustamisen perusteella, tulee kumoamiskanne nostaa kahden vuoden kuluessa siitä, kun isyys on vahvistettu.

Näiden määräaikojen jälkeen isyyden kumoamiskanne voidaan nostaa vain, jos kantaja osoittaa laillisen esteen tai muun erittäin painavan syyn, jonka vuoksi kannetta ei ole aikaisemmin nostettu. Tällainen tilanne on esimerkiksi, jos mies saa vasta useamman vuoden kuluttua tietoonsa seikan, jonka perusteella hänellä on aihe epäillä, että hän ei ole lapsen isä.

Lapsen kanneoikeutta ei ole mihinkään aikarajaan sidottu, vaan lapsi voi nostaa isyyden kumoamiskanteen koko elämänsä ajan. Lapsi saa itsenäisen kanneoikeuden asiaan, kun hän on täyttänyt 15-vuotta. Täysin perusteettomasti lapsikaan ei voi kumoamiskannetta voi nostaa, vaan kanne täytyy perustella.

Isyys voidaan poistaa eli kumota tietyissä erityistilanteissa myös Digi- ja väestötietovirastossa. Mikäli lapsen äiti ja aviomies ovat pyytäneet lastenvalvojalta isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä ja isyyden selvittäminen osoittaa, että aviomies ei ole lapsen isä, virasto voi kumota aviomiehen isyyden.

Virasto voi kumota aviomiehen isyyden myös siinä tapauksessa, että ulkopuolinen mies tunnustaa lapsen. Tätä kutsutaan kumoavaksi tunnustamiseksi. Aviomiehen ja lapsen äidin tulee hyväksyä tunnustaminen. Tällaisessa tilanteessa aviomiehen isyys kumotaan ja isyyden tunnustanut mies vahvistetaan isäksi.

Mikäli isyys on vahvistettu tuomioistuimen päätöksellä, isyys voidaan poistaa ainoastaan ylimäärisen muutoksenhaun keinoin. Tuomio voidaan esimerkiksi tuomiovirheen perusteella poistaa tai jos tuomio on virheellinen, se voidaan purkaa. Tämä on kuitenkin erittäin poikkeuksellinen tilanne.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]