Minilex - Lakipuhelin

Kotihoidontuki ja isyysvapaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kotihoidontukea voi saada alle 3-vuotiaan lapsen hoitamisesta kotona. Kotihoidontukeen kuuluvat hoitoraha, joka on kaikille sama, hoitolisä, johon vaikuttavat perheen tulot sekä mahdollinen kotikunnasta riippuva kuntalisä. Isyysvapaa puolestaan on vapaa, johon isä on oikeutettu lapsen syntymän perusteella. Isyysvapaa on yleensä palkaton, mutta isyysvapaan ajalta voi hakea Kansaneläkelaitokselta isyysrahaa. Isyysvapaan pituus on enintään 54 arkipäivää, joista enintään 18 arkipäivää voidaan käyttää samaan aikaan äidin äitiys- tai vanhempainvapaan kanssa. Isyysvapaat tulee käyttää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta. Jotta isä voisi saada isyysrahaa, tulee hänen todella osallistua lapsen hoitoon.

Äitiys- ja vanhempainvapaan aikana pidetyn isyysvapaan aikana maksettu isyysraha ei vaikuta hoitorahaan. Muutoin kotihoidontuen hoitorahaa ei makseta, jos isälle maksetaan isyysvapaalla isyysrahaa. Pienituloiset voivat kuitenkin saada hoitolisää, ja jos pieniä lapsia on useampia, hoitorahaakin voi saada. Samasta lapsesta kuitenkin äitiys- ja vanhempainvapaan aikana pidetyn isyysvapaan jälkeen ei voi saada hoitorahaa ja isyysrahaa samaan aikaan. 

Aiemmin isyysrahan saamisen ehto oli, että lapsen vanhemmat olivat avio- tai avoliitossa, eivätkä asuneet välien rikkoutumisen vuoksi erillään. 1.3.2017 tai myöhemmin alkavasta isyysvapaasta isällä on kuitenkin oikeus isyysrahaan, vaikka hän ei olisi avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa. Jos isä hoitaa lasta isyysvapaalla saaden isyysrahaa, ei äiti voi samaan aikaan saada samasta lapsesta kotihoidontukea, sillä lapsi on tällöin isänsä hoidettavana.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]