Minilex - Lakipuhelin

Isyyden riitauttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Se, miten isyyden voi riitauttaa, riippuu siitä, missä vaiheessa se tehdään. Toisin sanoen se riippuu siitä, riitautetaanko isyys ennen vai jälkeen isyyden rekisteröinnin.

Jos isyys on todettu avioliiton perusteella, isyys voidaan ”riitauttaa”, pyytämällä isyyden selvittämistä lastenvalvojalta. Tällöin lastenvalvoja tilaa oikeusgeneettisen isyystutkimuksen. Jos tutkimus osoittaa, että aviomies ei ole lapsen isä, isyys kumotaan. On hyvä huomioida, että tällainen isyyden selvittäminen edellyttää, että molemmat vanhemmat siihen suostuvat ja sitä tulee pyytää ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä.

Jos isyyttä ei todeta äidin avioliiton perusteella, ryhdytään isyyden selvittämiseen. Isyyden selvittämisestä huolehtii lastenvalvoja. Lastenvalvoja voi ryhtyä isyyden selvittämiseen myös silloin, jos ulkopuolinen mies ilmoittaa, että aikoo tunnustaa avioparin lapsen. Tällöin isyyden selvittäminen edellyttää kuitenkin avioparin hyväksyntää.

Isyyden selvittämiseen ryhdytään, jos lastenvalvoja saa tietää alaikäisestä isättömästä lapsesta. Isyyden selvittämiseen ryhdytään myös, jos mies tunnustaa isyytensä eikä isyyttä ole todettu avioliiton perusteella.

Yleensä isyyden selvittäminen alkaa neuvotteluilla, joissa osapuolet voivat riitauttaa isyyden esittämällä esimerkiksi eriävän mielipiteen siitä, kuka lapsen isä on. Isyys voidaan riitauttaa myös siten, että isä peruuttaa tunnustuksensa, joka on annettu ennen lapsen syntymää. Isyys voidaan riitauttaa myös siten, että äiti tai mies, joka katsoo olevansa lapsen isä voi ilmoittaa käsityksensä siitä, että lapsen tunnustanut mies ei ole lapsen isä.

Lähtökohtana isyyslaissa on, että äiti ei voi pätevästi estää miestä tunnustamasta isyyttään. Äitiä on kuitenkin aina kuultava, kun mies tunnustaa isyytensä. Tällöin äiti voi esittää käsityksensä siitä, onko tunnustanut todella lapsen isä.

Lähtökohtana on, että aina kun mies tunnustaa lapsen, siirrytään jonkin muotoiseen isyyden selvittämiseen. Jos joku osapuoli isyyden selvittämisen aikana pyytää lastenvalvojalta oikeusgeneettisetä isyystutkimusta, siihen tulisi pääasiassa suostua, sillä se on vahva osoitus siitä, että asiasta on epäselvyyttä. Jos mies tunnustaa lapsen ja isyyden selvittäminen osoittaa, että mies on lapsen isä, äiti ei voi pätevästi estää isyyden vahvistamista taikka sitä riitauttaa.

Jos isyyden selvittäminen ei ole käytettävissä ja lapselle on vahvistettu isä, ainut mahdollisuus riitauttaa isyys on isyyden kumoamiskanne. Isyyden kumoamiskanne voidaan nostaa esimerkiksi siinä tilanteessa, että ulkopuolinen mies epäilee olevansa avioparin lapsen isä, mutta aviopari ei hyväksy hänen tunnustamistaan.

Jos isyys halutaan muuttaa, puhutaan isyyden kumoamisesta. Isyyden kumoaminen on ratkaisu siitä, että lapsen isäksi todettu tai vahvistettu mies ei ole lapsen isä. Isyyslain tavoitteena on aina todeta tai vahvistaa lapsen isäksi biologinen isä eli lapsen äiti tai mies eivät voi vapaasti valita, kuka merkitään lapsen isäksi.

Isyyden kumoamiskanne voidaan nostaa, jos isyys on todettu avioliiton perusteella tai vahvistettu Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä. Jos tuomioistuin on aikaisemmin vahvistanut isyyden vahvistamiskanteen johdosta, isyyttä ei voida enää kumota. Esimerkiksi myös aviomies voi riitauttaa isyytensä ja  nostaa isyyden kumoamiskanteen, jos hänellä on perusteltu syy epäillä, että hän ei ole lapsen isä.

Lisätietoa isyyden riitauttamisesta saat Minilexin lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]