Minilex - Lakipuhelin

Isyyden tunnustaminen avioliiton ulkopuolella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli mies ei ole lapsen syntyessä avioliitossa lapsen äidin kanssa, isyys on erikseen tunnustettava. Isyyttä ei voida tunnustaa ennen lapsen syntymää tai lapsen kuoleman jälkeen.

Isyytensä tunnustavan on henkilökohtaisesti ilmoitettava lastenvalvojalle, henkikirjoittajalle tai julkiselle notaarille olevansa lapsen isä. Tunnustamislausuma voidaan antaa myös vihkijälle avioliittoa solmittaessa. Tunnustamisen jälkeen asiakirjat lähetetään toimivaltaiselle maistraatille tunnustamisen hyväksymiseksi. Tunnustaminen hyväksytään, mikäli se on tapahtunut vaadittujen menettelysäännösten mukaisesti, eikä ole aihetta olettaa, että isyytensä tunnustanut mies ei ole lapsen isä.

Tunnustamisesta ja sen hyväksymisestä tehdään asiakirja, joka tulee päivätä ja allekirjoittaa. Asiakirjan allekirjoittavat isyytensä tunnustanut mies sekä tunnustuksen vastaanottanut henkilö. Mikäli tunnustamisen hyväksyminen on tarpeen äidin, aviomiehen taikka lapsen taholta, vaaditaan myös heidän sekä hyväksymisen vastaanottajan allekirjoitukset.

Isyys on vahvistettu tunnustamisella, kun mies on tunnustanut isyytensä edellä mainituin tavoin ja maistraatti on hyväksynyt tunnustamisen. Tunnustamisella vahvistettu isyys voidaan kumota tuomioistuimessa nostetun kanteen johdosta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa