Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan konkurssi irtisanomisperusteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan konkurssi on erityinen irtisanomistilanne. Työnantajan konkurssin kohdalla irtisanomisperusteeksi riittää pelkästään työnantajan konkurssi, koska se on itsenäinen työsuhteen päättämisperuste, jolloin erikseen työn vähentymisen määritelmän tai uudelleensijoittamisvelvollisuuden ei tarvitse täyttyä. Edellytyksenä on siten vain se, että konkurssitilan on täytynyt alkaa, jotta irtisanominen sen perusteella olisi mahdollista.

Vaikka konkurssitilassa olevan yrityksen taloudellinen tila on heikko, tulee irtisanominen suorittaa nimenomaan konkurssin perusteella, jotta esimerkiksi erityiset irtisanomisajat ovat sovellettavissa. Työnantajan konkurssitilan tulee kestää koko irtisanomisajan. Konkurssiin perustuvissa irtisanomisissa työnantajaa ei sido takaisinottovelvollisuus, vaikka konkurssi peruuntuisi irtisanomisen jälkeen. Konkurssiin asettamisen jälkeen sekä työnantajapuoli että työntekijä voivat irtisanoa työsopimuksen sen kestosta riippumatta, eli konkurssin vuoksi myös määräaikaiset työsopimukset voidaan irtisanoa. Konkurssitilanteessa irtisanomisoikeutta työnantajapuolella voi käyttää konkurssipesän hallinto.

Konkurssin vuoksi tapahtuvassa irtisanomisessa irtisanomisaika on 14 päivää, eikä sen pituudesta voida sopia toisin, jos se aiheuttaisi haittaa konkurssipesälle. Raskaana tai perhevapaalla olevien työntekijöiden erityinen irtisanomissuoja ei ole voimassa konkurssitilanteissa. Luottamusmiestä ja luottamusvaltuutettua koskeva irtisanomissuoja on kuitenkin voimassa myös konkurssin aikana. Palkan konkurssin ajalta maksaa konkurssipesä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa