Isäni kuoli 12 vuotta sitten. Hänen testamentissaan todetaan, että aviopuoliso saa elinikäisen hallintaoikeuden vanhempieni yhteiseen asuntoon. Isäni kuitenkin testamenttasi oman osuutensa asunnosta toiselle kahdesta lapsesta. Testamentissa todetaan, että tämä asunnon puolikkaan arvo on otettava huomioon omaisuutta jaettaessa.

Ongelma on, että kuolinpesän muun omaisuuden arvo on noussut varsin paljon, mutta asunnon ei. Nyt kun koko kuolinpesän jakaminen on tullut ajankohtaiseksi asuntoa myytäessä, vaatii toinen lapsista muusta kuolinpesästä sitä suhteellista osuutta, joka asunnolla oli 12 vuotta sitten. Käytännössä se tarkoittaa kaksinkertaisesti sen, mitä asunnon arvosta on enää jäljellä. Myös kuolinpesän tuotoista hän on vaatinut tuossa suhteessa enemmän tuottoja. Näinkö toimitaan?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lähtökohtana on, että perunkirjoituksessa kuolinpesän omaisuus arvostetaan vainajan kuolinhetken arvoon. Tämän arvon perusteella verottaja toimittaa perintöverotuksen. Perinnönjaossa taas lähtökohtana on, että omaisuus arvostetaan perinnönjakohetken käypään arvoon. Normaalisti perinnönjako toimitetaan pian perunkirjoituksen jälkeen, jolloin voidaan käyttää samoja arvoja. Kuitenkin tässä tapauksessa perunkirjoituksen toimittamisesta on kulunut kauan ja omaisuuden arvo on muuttunut. Tällöin perinnönjaossa omaisuus on arvostettava perinnönjakohetken mukaan ja laskettava kullekin perilliselle tulevan perintöosuuden määrä jakohetken arvojen mukaan. Tällöin asunnon perunkirjoitushetken mukaisella suhteellisella arvolla ei ole vaikutusta jako-osuuksiin.
Edellä mainittu on pääsääntö, mutta siitä voidaan poiketa esimerkiksi määräämällä testamentissa toisin. Tässä tapauksessa testamentista ilmenevä määräys, että asunnon puolikkaan arvo on otettava huomioon omaisuutta jaettaessa, on määräyksenä erittäin tulkinnanvarainen. Testamentin tulkinnassa tarkoituksena on tulkita testamenttia siten, että tulkinta parhaiten toteuttaisi vainajan tahtoa. Viime kädessä tuomioistuin määrittää sen, mitä on pidettävä testamentin oikeana tulkintana. Kuolinpesän osakas voi nostaa testamentin tulkintakanteen vainajan kotipaikan käräjäoikeudessa.
Jos vainaja on testamenttimääräyksellään nimenomaisesti tarkoittanut, että asunnon kuolinhetken mukainen suhteellinen osuus tulee ottaa jaon perustaksi, on näin sitten meneteltävä. Muussa tapauksessa jako toimitetaan perinnönjakohetken mukaisin arvoin, joiden mukaan perillisten saamien jako-osuuksien suuruudet määräytyvät.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]