Minilex - Lakipuhelin

Saneerausmenettelyn alkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Saneerausmenettelyn alkamisella tarkoitetaan sitä ajankohtaa, jona tuomioistuin on tehnyt siitä päätöksen. Jos yritys on taloudellisissa ongelmissa, on sillä mahdollisuus tehdä hakemus tuomioistuimelle saneerausmenettelyn aloittamiseksi. Tällöin yritys on velallinen. Hakemuksen menettelyn aloittamiseksi voi tehdä siis velallinen, mutta myöskin velkoja. Menettely voidaan aloittaa myös, jos kaksi merkittävää velkojaa hakevat sitä yhdessä velallisen kanssa tai kannattavat tämän hakemusta.

Taloudellisilta ongelmilta edellytetään kuitenkin tiettyä vakavuutta, jotta  menettely voidaan aloittaa. Yrityksen on oltava maksukyvytön tai sillä on oltava uhkana maksukyvyttömyys. Jos kuitenkin on todennäköistä, että tilannetta ei voida korjata kestävästi, ei hakemusta saneerausmenettelyyn voida hyväksyä. Jos näyttää siltä, ettei velallinen kykene maksamaan velkoja, jotka syntyvät menettelyn alettua, ei siihen ole syytä ryhtyä. Myöskään perintätoimien estämiseksi tai velkojan tai velallisen oikeuden loukkaamiseksi ei saneerausmenettelyä voi aloittaa. Tällä tarkoitetaan, sitä, että esimerkiksi velallinen koittaa viivytellä velkojen perintää hakemalla saneerausta.

Luonnollisesti myöskään sellaista velallista ei voida hyväksyä saneerausmenettelyyn, josta ei uskota olevan kumppaniksi ohjelman aikaansaamiseksi. Jos esimerkiksi velkojat eivät luota velalliseen, ei ohjelmaa voida hyväksyä, joten ei sitä varten tehtävää menettelyäkään ole tarpeen suorittaa. Myös, jos velallisen kirjanpito on puutteellinen tai virheellinen, on saneerausmenettelyn aloittaminen mahdotonta. Jos taloudellinen tilanne on niin paha, ettei edes menettelystä aiheutuvia kustannuksia kyetä maksamaan, tyssää operaatio viimeistään siihen.

Saneerausmenettely alkaa siis hakemuksesta, joka hyväksytään tuomioistuimessa. Velallisen tulee liittää hakemukseen riittävä selvitys toiminnastaan ja taloudellisesta tilanteestaan. Tähän on yleensä kannattavaa harkita ammattiavun hankkimista.

Jos tuomioistuin hyväksyy hakemuksen, se määrää selvittäjän ja mahdollisesti asettaa velkojatoimikunnan. Saneerausmenettelyn alkaminen synnyttää maksu-, perintä- ja täytäntöönpanokiellon. Seuraavaksi aletaan laatia saneerausohjelmaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]