Minilex - Lakipuhelin

Konkurssi saneerausaikana tai sen jälkeen eli jälkikonkurssi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Saneerausvelallinen voidaan asettaa tuomioistuimen vahvistaman saneerausohjelman toteuttamisaikana konkurssiin. Konkurssin perusteena voi olla niin saneerausohjelman mukainen velka tai uusi, myöhemminkin syntynyt velka. Tällaista konkurssia nimitetään jälkikonkurssiksi. Tällöin konkurssin edellytyksiä arvioidaan kuten niin sanotusti normaalissa tapauksessa.

Kuitenkaan yksin se seikka, että saneerausvelallinen ei suorita maksuohjelman mukaista maksua ajallaan, ei oikeuta velkojia hakemaan jälkikonkurssia. Toisaalta konkurssiin asettamisen edellytykset saattavat täyttyä, vaikka velallinen olisi suoriutunut maksuohjelman mukaisista suoritteista.

Jälkikonkurssissa, kuten tavanomaisessa konkurssissa, velkojan tulee valvoa saatavansa. Valvonnalla tarkoitetaan kirjallista ilmoitusta saatavasta eli valvontakirjelmän laatimista. Kirjelmästä tulee käydä ilmi muun muassa saatavan ja koron määrä sekä peruste ja mahdollinen vaatimus saatavan etuoikeudesta maksunsaannissa. Jälkikonkurssissa velkojan saatava elpyy, eli palaa entiselleen (siihen tilaan jossa se oli ennen saneerausmenettelyä). Saatava voidaan valvoa alkuperäisen velan ehtojen mukaisesti tarkoittaen velkaa ennen saneerausmenettelyä. Jos velkoja kuitenkin valvoo esimerkiksi erehdyksessä vain saneerausohjelman mukaisen saatavan, hän menettää oikeuden maksun saamiseen konkurssipesästä siltä osin kuin kyse on saatavan elpyneestä osasta. Jälkivalvominen on myös kuitenkin mahdollista. Velkoja voi myös valvoa saatavan alkuperäisen koron ja viivästyskoron koko saneerausohjelman voimassaolon ajalta.

Tosiasiallisesti tavallisten saneerausvelkojien mahdollisuudet saada maksu jälkikonkurssissa ovat varsin heikot johtuen lakisääteisestä etusijajärjestyksestä. Muilla kuin tavallisilla velkojilla (kuten vakuusvelkojilla) on konkurssissa korkea etuoikeus. Tällöin he saavat suorituksen ennen tavallisia saneerausvelkojia.

Saneerausvelallisella on jälkikonkurssissa niin sanottu pysäyttämisetu. Tuomioistuin voi velallisen vaatimuksesta määrätä, että ohjelma ei konkurssihakemuksesta huolimatta raukea. Määräys pysyttää sekä saneerausohjelmalla toteutetun velkajärjestelyn että ohjelman muut vaikutukset. Pysyttämismääräyksen edellytyksenä on, että pääosa ohjelman mukaisista veloista on jo maksettu. Velallisen on siis syytä pyytää määräystä, jos sen edellytys vain täyttyy. Jos pysyttämismääräys annetaan, velkojat voivat valvoa konkurssissa vain saneerausohjelman mukaisen saatavansa, jolloin niistä vähennetään velallisen jo ohjelman perusteella tekemät suoritukset.

Lakimiehemme neuvovat jälkikonkurssiin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]