Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön yrityssaneeraus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerauksella viitataan velkasaneeraukseen, joka on eräs mahdollisista toimenpiteistä ylivelkaantumisen tapahtuessa. Velkasaneeraukseen voi päästä oikeushenkilöt jollaiseksi myös osakeyhtiö luokitellaan. Yrityssaneerauksella tähdätään oikeushenkilön eli tässä tapauksessa osakeyhtiön taloudellisen toimintakyvyn palauttamiseen. Yrityssaneeraus on nykyaikainen keino ratkaista yritysten lisääntyvää velkaantumista siten, että yrityksen toimintakyky saataisiin palautettua.

 

Yrityssaneeraus voidaan jakaa karkeasti muutamaan eri osa-alueeseen. Ensiksi koittaa hakemus, jota seuraa hakemuksen käsittely ja tuomio. Mikäli osakeyhtiö hyväksytään yrityssaneeraukseen seuraa niin sanottu yrityssaneerauksessa olemisen aika jonka jälkeen koittaa yrityssaneerauksen päättyminen.

Ensiksi osakeyhtiön tulee olla yrityssaneeraukseen kelvollinen. Yrityssaneeraukseen hakeutuminen tulee yleensä kyseeseen silloin, kun osakeyhtiö on ajautunut talousvaikeuksiin joiden seurauksensa se ei pysty esimerkiksi suoriutumaan veloistaan ajallaan. On kuitenkin huomioitavaa, että konkurssiin ajautunut osakeyhtiö ei voi enää päästää yrityssaneeraukseen. Vireillä oleva konkurssihakemus ei kuitenkaan ole este yrityssaneeraukseen pääsemiselle. Hakemus yrityssaneeraukseen pääsemisestä voi tehdä joko velallinen tai velkoja.

 

Kun hakemus on saapunut tuomioistuimelle koittaa käsittelyvaihe. Tuomioistuin arvioi voiko osakeyhtiö päästä yrityssaneeraukseen. Yleisenä edellytyksenä yrityssaneerauksen aloittamiselle voidaan pitää suostumusta kahdelta velkojalta, joiden yhteenlasketut saatavat muodostavat vähintään viidesosan kaikista velallisen veloista. Eli siis esimerkiksi, jos yritys X on velkaa yhteensä 10 000€ ja yritykset Y ja Z joiden yhteenlaskettu saatava on 2000€ puoltavat yrityssaneerauksen aloittamista, voidaan yrityssaneeraus aloittaa. Edellytyksenä on myös, että yrityssaneeraukseen hakeutuvaa osakeyhtiötä uhkaa maksukyvyttömyys tai se on jo maksukyvytön. 

 

Hakemus voidaan myös hylätä jonkin laissa määrittelyn esteen vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi oletus siitä, ettei velallisen maksukyky parane yrityssaneerauksen myötä tai velallisen varat eivät riitä kattamaan yrityssaneerauksesta syntyviä kustannuksia. 

 

Jos velallinen hyväksytään yrityssaneeraukseen hänelle laaditaan niin sanottu maksuohjelma. Tuomioistuin määrää selvittäjän, joka laatii selvityksen velallisen kaikista veloista, varoista ja muista maksuohjelmaan vaikuttavista seikoista. Maksuohjelma laaditaan tämän selvityksen perusteella. Tästä alkaa maksuohjelman suorittaminen. Mikäli velallinen suorittaa kaikki maksuohjelmassa määritetyt maksut katsotaan yrityssaneeraus suoritetuksi ja velallinen voi aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Yrityssaneeraus voi päättyä myös maksuohjelman laiminlyömiseen, jolloin maksuohjelma raukeaa ja tuloksena on yleensä konkurssi.

 

Yrityssaneeraus on siis keino osakeyhtiölle selviytyä maksukyvyttömyydestä joutumatta kuitenkaan konkurssiin. Yrityssaneeraukseen pääsemiselle on tietyt ehdot ja onkin suositeltavaa käydä lakimiehen kanssa yksityiskohtaisesti läpi täyttyvätkö kyseiset ehdot.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]