Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus verotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerauksessa pyritään saamaan velkajärjestelyt kuntoon ja palauttamaan yritystoiminta korjaavilla toimenpiteillä. Yrityssaneerauksen verotukseen liittyy pääsääntöjä sekä poikkeuksia. Verot luetaan yrityssaneerauksessa samanarvoisiksi muiden ilman vakuutta olevien velkojen kanssa. 

Selvittäjällä on salassapitosäännösten estämättä sama oikeus kuin velallisella saada tehtäväänsä varten tietoja velallisen verotuksesta, kuten muistakin velallisen taloudellista asemaa tai velallisen harjoittamaa toimintaa koskevista seikoista.

Yrityssaneerauksen vireilletulokuukauden saneerausvelkaa ovat ennen vireilletulopäivää tapahtuneeseen myyntiin perustuva arvonlisävero sekä tätä edeltävä maksettuihin palkkoihin perustuva ennakonpidätys- ja sosiaaliturvamaksuvelka. Verohallinto soveltaa samaa verokauden jakamattomuutta yrityssaneerauksiin. Sen kauden verot, jolloin saneeraushakemus on tullut vireille ovat saneerausvelkaa. 

Sellainen tulovero tilikaudelta, jolloin yrityssaneeraushakemus on tullut vireille, on kokonaisuudessaan yrityssaneerauksen ulkopuolista velkaa, koska veron peruste on syntynyt vasta tilikauden viimeisenä päivänä. 

Kun yrityssaneeraushakemus tulee vireille kesken verovuoden, kesken olevan verovuoden tulovero ei ole saneerausvelkaa. Verovuoden aikana ennen saneeraushakemuksen vireille tuloa tehdystä luovutuksesta aiheutunut vero on kuitenkin saneerausvelkaa. Saneeraushakemuksen vireilletulovuoden kiinteistövero lasketaan osaksi saneerausvelkaa. 

Verovelan perustuminen yksityisen elinkeinonharjoittajan tai elinkeinoyhtymän saamiin luovutusvoittoihin

Tilanteissa, joissa on kyse luovutusvoitoista, veron peruste syntyy silloin, kun veronalainen luovutus tapahtuu. 

Veronpalautuksen kuittaus yrityssaneerauksessa

Yrityssaneerauksessa veronpalautuksen kuittaus voidaan suorittaa samalla menettelyllä kuin konkurssissa. Velkojan asemaa ei ole näin ollen haluttu huonontaa konkurssiin verrattuna. Veronpalautuksen kuittaus voidaan soveltaa myös siihen verovelkaan, joka on tapahtunut jo ennen yrityssaneeraushakemuksen vireille tuloa. Oikeuskäytännön perusteella menettelyn aloittamispäätös on se ajankohta, jonka mukaan verovelan ja veronpalautuksen vastakkaisuus määräytyy. Kun menettely on aloitettu, ei sen jälkeistä palautusta voida enää käyttää yrityssaneerausvelan kuittaamiseen. Muutoin tilanteessa olisi kyse perusteettomasta edusta. Siten pääsäännöksi muodostuu kuittaamisen salliminen silloin, kun verovelka ja veronpalautus ovat syntyneet ennen yrityssaneerausmenettelyn päätöstä sen aloittamisesta tai kun molempien peruste on syntynyt menettelyn aloittamisen jälkeen. 

Yrityssaneerausmenettelyn aikana tulleet veronpalautukset voidaan kuitenkin aiheellisesti käyttää saneerauksen ulkopuolisen velan kuittaamiseen myös silloin, kun velan peruste on syntynyt ennen kyseisen menettelyn alkamista. 

Mitä saneeraushakemuksen vireilletulon ja saneerausmenettelyn aloittamisen välisenä aikana syntyneelle veronpalautukselle tapahtuu?

Sellainen palautus, joka on syntynyt vireilletulon ja saneerausmenettelyn aloittamisen välillä, voidaan kuitata verovelan suoritukseksi, jonka peruste on syntynyt ennen kyseisen menettelyn aloittamista. Veronpalautus on sovellettavissa saneerausvelkaan. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Selvittäjällä on oikeus saada tietoja velallisen verotuksesta. 

- Samaa verokauden jakamattomuutta sovelletaan yrityssaneerauksiin. 

Varoitukset

- Kesken olevan verovuoden tulovero ei ole saneerausvelkaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]