Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerauksen vaikutus konkurssihakemuksen käsittelylle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraus ja konkurssi ovat (yksityishenkilön velkajärjestelyn lisäksi) toisistaan erilisiä maksukyvyttömyysmenettelyjä, joista kukin pannaan vireille omilla hakemuksillaan ja päätökset niiden aloittamista tehdään kutakin järjestelyä koskevien säännösten perusteella. Lisäksi saneeraus- ja konkurssimenettelyt poikkeavat toisistaan siinä, että saneeraus on ensisijainen keino yrityksen velkojen kattamiseksi. Yrityssaneeraus on rehabilitaatio- eli eräänlainen elvytysmenettely velallisyrityksen taloudellisen vakavaraisuuden palauttamiseksi ja toiminnan tervehdyttämiseksi. Onnistuessaan saneerausmenettely siis korvaa konkurssin. Usein tilanteena voi olla se, että yritys on samaan aikaan haettu konkurssiin että yrityssaneeraukseen. Taloudelliset ja kenties yhteiskunnallisetkin näkökohdat edellyttävät, saneerauskelpoinen yritys suunnataan ennemmin yrityssaneeraukseen kuin konkurssiin.

Konkurssihakemusta ei siten saa ratkaista ennen kuin saneeraushakemuksesta on tehty päätös, jos konkurssihakemuksen samanaikaisesti on vireillä hakemus saneerausmenettelyn aloittamisesta. Sillä, kumpi hakemus on tullut vireille ensin, ei ole merkitystä. Ratkaisevaa on kuitenkin se, että saneeraushakemuksen on tultava vireille ennen kuin konkurssihakemusta koskeva ratkaisu on tehty.

Jos yrityssaneerauksen edellytykset ovat olemassa ja saneeraus päätetään aloittaa, konkurssihakemus raukeaa, mutta raukeaminen tapahtuu vasta sitten, kun saneerausohjelma vahvistetaan. Tällöin jos saneerausmenettely raukeaa esimerkiksi siitä syystä, ettei ohjelmaa voida lainvastaisena vahvistaa tai velkojien erimielisyyden takia, konkurssihakemuksen käsittelyä jatketaan. Samoin konkurssihakemuksen käsittelyä on jatkettava, jos saneeraushakemusta ei voida vahvistaa esimerkiksi siksi että yritys on ilmeisen saneerauskelvoton eli taloudellisesta ahdingosta ei selvästi ole selvittävissä saneerausmenettelyllä. Jos taas konkurssi raukeaa ennen saneerausmenettelyä, ei konkurssiin asettamiseen johtanut konkurssihakemus palaudu vireillä olevaksi eikä sitä voida ottaa enää käsiteltäväksi, jos saneerausmenettely lakkaa myöhemmin saneerausohjelman jäätyä vahvistamatta.

Jos saneerauksen aloittamista koskevasta hylkäävästä päätöksestä valitetaan muutoksenhakutuomioistuimeen, muutoksenhakutuomioistuimen päättäessä saneerausmenettelyn aloittamisesta velallista ei aseteta konkurssiin, mutta velallista koskeva konkurssihakemus on vireillä. Konkurssihakemus jää siten edelleen vireille ja raukeaa normaaliin tapaan saneerausohjelman tultua vahvistetuksi.

Konkurssihakemus voidaan lisäksi tehdä saneerausmenettelyn aikana. Jos velkojan hakemus perustuu saneerausmenettelyn hakemisen jälkeen syntyneeseen uuteen velkaan, sovelletaan normaaleja perusteita konkurssiin asettamisesta. Konkurssiin asettamista uuden velan perusteella voidaan kuitenkin velallisen vaatimuksesta lykätä enintään kuukaudella, jos siihen on saneerausmenettelyn jatkumisen kannalta erityisen painava syy. Tällaisena syynä voivat olla esimerkiksi tilapäiset maksuvaikeudet.

Konkurssihakemus on käsiteltävä siinä tuomioistuimessa, joka toimii saneeraustuomioistuimena, jos konkurssihakemus ja saneeraushakemus ovat vireillä samanaikaisesti. Tällä ratkaisulla on haluttu nopeuttaa hakemusten käsittelyä sekä estää mahdollisia väärinkäytöksiä.

Lakimiehemme kertovat lisää konkurssi- ja saneerausmenettelyistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]