Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus ja velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraus, toiselta nimeltään velkasaneeraus, on yrityksille tarkoitettu maksukyvyttömyysmenettely, jolla pyritään kohentamaan yrityksen taloudellista tilannetta ja turvaamaan taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen yrityksen toiminta tulevaisuudessa. Periaatteessa yrityssaneeraus toteutuu niin, että osa yrityksen veloista leikataan pois, ja jäljelle jääneen osuuden veloista yritys maksaa velkojille maksusuunnitelman mukaisesti. Yrityssaneerauksella on siis suuria vaikutuksia yrityksen velkasuhteisiin.

 

Velkajärjestely

Saneerauksen suunnitteluvaiheessa velat selvitetään velallisyrityksen taloudellisen tilan selvittämiseksi. Selvitys muodostaa pohjan seuraavaksi tapahtuvalle velkojen järjestelylle. Velkaselvittelyssä selviää, kuinka paljon velallinen todella pystyy velkojaan maksamaan ja kuinka paljon niitä on järjesteltävä. Velkojen järjestely voi tapahtua erilaisilla tavoilla. Ensinnäkin voidaan muuttaa velan maksuaikataulua tai määrätä, että velallisen maksusuoritukset on luettava ensin velan pääoman ja vasta sen jälkeen luottokustannusten lyhennykseksi. Voidaan myös alentaa jäljellä olevaan luottoaikaan kohdistuvien luottokustannusten maksuvelvollisuutta. Lopulta voidaan myös alentaa maksamatta olevan velan määrää. Kun saneerausohjelma lopulta vahvistetaan, kaikkien saneerausvelkojen ehdot korvautuvat uusilla ehdoilla ja velkoja aletaan maksaa vasta saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen. Näin ollen saneerauksella on usein hyvin merkittäviä vaikutuksia velallisyrityksen velkasuhteisiin.

 

Saneerausvelka ja tavallinen velka

On kuitenkin tärkeää huomata, etteivät suinkaan kaikki velallisen velat päädy saneerausmenettelyn piiriin. Täytyykin tehdä ero ennen menettelyä syntyneiden velkojen sekä menettelyn alkamisen jälkeen syntyneiden velkojen välillä. Vain ennen yrityssaneerausmenettelyn aloittamista syntyneet velat kuuluvat saneerausmenettelyn piiriin ja niitä voidaan järjestellä. Näitä velkoja kutsutaan saneerausveloiksi. Saneerausvelat voidaan jaotella karkeasti kolmeen eri kategoriaan: vakuusvelat, vakuudettomat velat ja viimesijaiset velat. Saneerausvelkaa aletaan pääsääntöisesti maksaa saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen.

Mikäli velat ovat syntyneet vasta menettelyn alkamisen jälkeen, ne eivät ole saneerausvelkoja. Ne ovat tavallisia velkoja, jotka kuuluu maksaa normaalisti omien eräpäiviensä mukaan. Velkojat voivat myös periä saataviaan normaalisti.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Jos saneerausvelka on määrältään tai muuten perusteeltaan epäselvä, tuomioistuimen voi määrätä, minkä suuruisena velka on otettava huomioon saneerausohjelmassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]