Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus ja työntekijät

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraus on taloudellisissa vaikeuksissa kamppaileville yrityksille tarkoitettu maksukyvyttömyysmenettely, jossa yrityksen taloudellista tilaa pyritään tervehdyttämään muun muassa velkoja leikkaamalla. Koska yrityssaneeraus on viimeinen yritys pelastaa maksukyvytön yritys, on selvää, että sillä on vaikutuksia myös saneerauksessa olevan yrityksen työntekijöihin. Yrityssaneerauksessa työnantajalla on erityinen irtisanomisoikeus. Laissa on asetettu erityisiä edellytyksiä sille, kuinka työntekijöiden irtisanominen tulee toteuttaa silloin, kun liiketoimintaa harjoittava yritys on saneerausmenettelyn kohteena. Yhtäältä tavoitteena on sopeuttaa henkilöstömenot sellaiselle tasolle, ettei yritys joudu konkurssiin. Toisaalta työntekijöiden asemaa on pyritty lain säännöksillä turvaamaan.

 

Irtisanominen

Ensinnäkin henkilöstö tulee ottaa huomioon jo saneerausohjelmassa. Saneerausohjelmasta tulee ilmetä henkilöstöä koskevat järjestelyt. Koska yritys on jo pahasti taloudellisissa vaikeuksissa, eivät nämä järjestelyt lähtökohtaisesti ole työntekijöille edullisia. Yrityssaneerauksella on vaikutuksia ennen kaikkea työsopimusten irtisanomisaikoihin. Saneerauksessa oleva yritys saa irtisanoa työsopimuksen sen kestosta riippumatta noudattaen kahden kuukauden irtisanomisaikaa, jos irtisanomisen perusteena on sellainen järjestely tai toimenpide, joka on välttämätön konkurssin torjumiseksi ja jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee. Oikeus on vastaavasti myös, jos kyseessä on saneerausohjelman mukainen toimenpide, jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee.

Vaikka suurin osa saneerauksen vaikutuksista työntekijöihin onkin hyvin negatiivisia, täytyy kuitenkin huomioida, että työntekijöiden palkat, työstä aiheutuneiden kustannusten korvaukset, lomakorvaukset ja muut työstä aiheutuneet saatavat maksetaan kuitenkin muista maksukielloista huolimatta.

 

Poikkeukset

Vaikka edellä mainitut edellytykset täyttyisivätkin, työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa työntekijää, mikäli työnantajalla on tarjota työntekijälle muu tehtävä, johon hänet ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden voidaan kohtuudella sijoittaa uudelleen tai kouluttaa. Työnantajalla on tässä suhteessa uuden työn tarjoamisvelvollisuus sekä työntekijän koulutusvelvollisuus, mikäli työntekijän aiemman työtehtävän lakatessa työnantajalla säilyy edelleen tarve uudelle työvoimalle muissa tehtävissä. Työntekijän ei tietenkään tarvitse suostua tällaisen muuttuneen työtehtävän vastaanottamiseen, vaan työnantajalla on yksipuolinen velvollisuus tarjota työtä irtisanomisuhan alla oleville työntekijöille.

 

Työntekijän oikeudesta irtisanoutua

Kun yritys on yrityssaneerauksen piirissä, työntekijän on irtisanoutuessaan noudatettava 14 päivän irtisanomisaikaa. Työntekijä ei kuitenkaan voi irtisanoutua, jos hän on määräaikaisessa työsuhteessa. Määräaikainen työsuhde sitoo sopimuskauden ajan eikä saneerausmenettely vaikuta siihen. Lomautettuna työntekijä saa pääsääntöisesti irtisanoa työsopimuksensa sen kestosta riippumatta ilman irtisanomisaikaa. Jos työntekijä irtisanoo työsopimuksensa lomautettuna, voi hänellä olla oikeus tietyin edellytyksin irtisanomisajan palkkaan

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]