Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen irtisanominen yrityssaneerauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraus ei vaikuta saneerausvelallisen solmimiin sopimuksiin suoraan lain nojalla. Saneerauksen tarkoituksena on liiketoimintakelpoisen yrityksen toiminnan tervehdyttäminen. Sopimusten pysyttäminen voi siten paremminkin olla suositeltavaa yrityksen liiketoimintaedellytysten ylläpitämiseksi.

Velkojan puolelta tapahtuva sopimuksen irtisanominen voi rikkoa laissa säädettyä saneerausvelan perintökieltoa. Yrityssaneerauksessa velkoja-aloitteellisen irtisanomisen syynä ei saa olla sopimuksessa edellytetyn maksun viivästyminen. Poikkeuksia tästä säännöstä ovat tililuottoa tai muuta jatkuvaa luottoa koskevan sopimuksen irtisanomista tai purkamista siksi, ettei saneerausvelalliselle syntyisi kokonaan uutta velkaa. Perintäkiellon vastainen toimi on tehoton. 

Vakuusvelkaa koskeva sopimus voidaan menettelyn alettua irtisanoa velan ennenaikaiseksi maksamiseksi. Tämä edellyttää selvittäjän päätöstä.

Saneerausmenettely antaa saneerausvelalliselle oikeuden irtisanoa vuokrasopimus. Vuokra- tai vuokrausluottosopimus, jossa velallinen on vuokralleottajana, voidaan menettelyn alettua velallisen puolelta irtisanoa päättymään kahden kuukauden irtisanomisajalla sopimuksen kestoa tai irtisanomista koskevien ehtojen estämättä. Velallinen siis voi käyttää tätä oikeuttaan myös määräaikaisissa sopimuksissa, joissa irtisanominen ei lähtökohtaisesti ole mahdollista. 

Ennen saneerausohjelman vahvistamista saneerausvelallisena oleva työnantaja saa pääsääntöisesti irtisanoa työsopimuksen erityisellä kahden kuukauden irtisanomisajalla. Tällöin työsopimuksen kesto ei vaikuta irtisanomisaikaan. Irtisanomisen perusteena on oltava sellainen saneerausmenettelyn aikana suoritettava järjestely tai toimenpide, joka on välttämätön konkurssin torjumiseksi ja jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee. 

Vaihtoehtoisesti työntekijä voidaan irtisanoa myös saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen. Irtisanomisen perusteena tulee olla vahvistetun saneerausohjelman mukainen toimenpide, jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee. Perusteena voi olla myös vahvistetussa saneerausohjelmassa todetusta taloudellisesta syystä johtuva, ohjelman mukainen järjestely, joka edellyttää työvoiman vähentämistä.

Työntekijän noudatettava irtisanomisaika saneerausmenettelyn yhteydessä on 14 päivää, jos kyse ei ole lomautetusta työntekijästä.

Lakimiehemme vastaavat saneerausmenettelyä ja sopimusten irtisanomista koskeviin kysymyksiin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]