Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerauksen aloittaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerausta ei voida aloittaa suoraan esimerkiksi velallisen tai velkojien toimesta, vaan se alkaa tuomioistuimen päätöksellä. Menettelyn aloittaminen on riippuvainen laissa asetetuista edellytyksistä ja niitä koskevasta tuomioistuimen harkinnasta. 

Saneerausmenettelyn alkamisella tarkoitetaan sitä ajankohtaa, jona tuomioistuin on tehnyt päätöksen saneerausmenettelyn aloittamisesta. Saneerausmenettelyn oikeusvaikutukset kytkeytyvät ensin menettelyn aloittamista koskevan tuomioistuimen päätöksen ajankohtaan, ja myöhemmin saneerausohjelman vahvistetuksi tulemiseen. Hakemuksen tuomioistuimelle yrityssaneerauksen aloittamiseksi voivat tehdä joko velallinen, velkoja, tai se, jolle velallisen maksukyvyttömyys muun seikan kuin osakkuuden vuoksi todennäköisesti tulisi aiheuttamaan saamisoikeuteen perustuvia taloudellisia menetyksiä, eli niin sanottu todennäköinen velkoja.

Saneerausmenettelyn aloittamisen edellytyksenä on, että vähintään kaksi velkojaa, joiden yhteenlasketut saatavat edustavat vähintään viidennestä velallisen tunnetuista veloista ja jotka eivät ole velallisen läheisiä, tekevät velallisen kanssa yhdessä hakemuksen tai ilmoittavat puoltavansa velallisen hakemusta, taikka että velallista uhkaa maksukyvyttömyys tai hän on jo valmiiksi muuten kuin korjauskelvottomasti maksukyvytön. Saneerausmenettelyä ei voida aloittaa, jos velallinen on maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyyttä ei saneerausohjelman avulla voida poistaa tai että sen uusiutumista ei voida torjua muuten kuin lyhytaikaisesti. Toiseksi saneerausmenettelyä ei voida aloittaa mikäli on todennäköistä, että velallisen varat eivät riitä saneerausmenettelystä aiheutuvien kustannusten kattamiseen eikä kukaan muu ole sitoutunut vastaamaan näistä kustannuksista taikka jos on todennäköistä, ettei velallinen kykene maksamaan menettelyn alkamisen jälkeen syntyviä velkoja. Saneerausmenettelylle on este myöskin, mikäli on perusteltua syytä olettaa, että hakemuksen pääasiallisena tarkoituksena on velkojan perintätoimien estäminen tai muu velkojan taikka velallisen oikeuden loukkaaminen tai on perusteltua syytä olettaa, että saneerausohjelman aikaansaamiselle tai vahvistamiselle ei ole edellytyksiä taikka velallisen kirjanpito on olennaisesti puutteellinen tai virheellinen eikä osoiteta, että kirjanpito voidaan vaikeuksitta saattaa asianmukaiseen ja luotettavaan tilaan.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]