Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerauksen hinta ja kustannukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa yrityksen saneerauksesta säädetään, että yrityssaneerauksen hakeminen on omakustanteista. Yrityssaneerauksen osallistuvat maksavat omat yrityssaneerauksesta johtuvat kustannuksensa. Yrityssaneerauksen hinta muodostuu tuomioistuimen käsittelyn eri vaiheista syntyvien kustannusten korvaamisesta ja yrityssaneerausmenettelyyn määrätyn selvittäjän palkkiosta. Kustannukset maksaa velallisyritys omista varoistaan. Yrityssaneerauksen hakemusmaksu käräjäoikeudessa on 300 euroa silloin, kun menettelyä ei päätetä aloittaa. Jos yrityssaneeraus aloitetaan, hakemusmaksu on 1000 euroa. Hakemus muussa yrityssaneerausta koskevassa asiassa, joka käsitellään erikseen hakemuksesta, maksaa 300 euroa.

Jos saneerausmenettely päätetään aloittaa, tuomioistuin määrää aloittamispäätöksen yhteydessä saneerausmenettelylle selvittäjän. Velallisen tulee maksaa myös selvittäjän palkkio, mikä yleensä on suurin kustannus koko yrityssaneerauksessa.

Yrityssaneerausta ei voi voittaa tai hävitä tavallisen oikeusriidan tapaan, jolloin ei myöskään synny velvollisuutta maksaa toisen osapuolen oikeudenkäyntikuluja. Velkojalla on mahdollisuus vastustaa saneeraushakemusta, ja jos hänen vastustuksensa on menestyksellistä eli yritystä ei aseteta yrityssaneeraukseen, velkoja ei kuitenkaan saa korvausta näistä kustannuksista. Jos velallinen ei hyväksy velkojan hakemaa yrityssaneerausta, velallinenkin joutuu maksamaan itse omat kustannuksensa menettelystä.

Jos joku osapuolista haluaa tehdä kokonaan uuden esityksen saneerausohjelmaksi, tulee hänen maksaa kulut itse. Näitä kustannuksia ei korvata, vaikka uusi ehdotus hyväksyttäisiinkin saneerausohjelmaksi.

Jos saneerausmenettelyn ehdotuksessa tuomioistuimessa saatavia koskevat väitteet riitautetaan, tai jos selvittäjän palkkioita joku osapuolista moittii, näissä jutuissa voittanut osapuoli saa korvauksen hävinneeltä osapuolelta. Saneerausvelallinen ei kuitenkaan voittaessaan saa korvausta vastapuolelta, sillä hän on edelleen velallisena vastapuoleen nähden.

Yrityssaneeraus tuottaa myös välillisiä kustannuksia, joita voi syntyä yrityksen resurssien kohdentamisesta yrityssaneerausta varten tuotettaviin tietoihin, kuten velkojien selvitykseen, yrityssaneerauksesta johtuviin irtisanoutumisiin ja asiakkaiden menetyksiin, jolloin myös usein yrityksen kannattavuus heikkenee yrityssaneerauksen aikana. Tästä syystä yrityssaneerauksen vireille tulon ja aloittamispäätöksen välinen aika on kaikkein tappiollisinta, jonka takia päätös yrityssaneerauksen aloittamisesta on tehtävä joutuisasti. Saneerausmenettelyä ei saa aloittaa, jos yrityksen varat eivät riitä yrityssaneerauksesta johtuvien kustannusten maksamiseen tai jos kukaan muu taho ei ole sitoutunut vastaamaan näistä kustannuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]