Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraukseen hakeminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa yrityksen saneerauksesta säädetään yrityssaneerauksen hakemisesta. Yrityssaneeraukseen hakemisen tarkoituksena on taloudellisissa vaikeuksissa olevan yritystoiminnan tervehdyttäminen. Yrityssaneeraukseen hakeminen tapahtuu käräjäoikeudelle tehtävällä kirjallisella hakemuksella. Yrityssaneeraus alkaa, kun tuomioistuin on tehnyt päätöksen saneerausmenettelyn aloittamisesta.

 

Hakemuksen tekeminen

Yrityssaneeraushakemuksen voi tehdä velallinen itse. Hakemuksen voi tehdä myös velkoja tai useampi velkoja yhdessä. Velkojan saatavan on kuitenkin oltava selvä ja riidaton. Myös niin kutsuttu todennäköinen velkoja eli se, jonka saamisoikeudelle velallisen maksukyvyttömyys todennäköisesti aiheuttaisi menetyksiä, voi tehdä hakemuksen.

Yrityssaneeraushakemus on vapaamuotoinen hakemus, mutta siihen on liitettävä yrityssaneerauslaissa- ja asetuksessa määritellyt liitteet. Hakemukseen liitettäviä tietoja ovat muun muassa tiedot yrityksen varoista ja veloista, uusimmat tilinpäätöstiedot sekä tilintarkastajan selvitys yrityksen taloudellisesta asemasta. Yrityssaneeraushakemuksessa voi olla aiheellista kartoittaa sitä, miten maksuvaikeuksiin on ajauduttu ja minkälaisia tervehdyttämistoimia yrityksessä on jo mahdollisesti tehty. Hakemuksessa velallisen on selvitettävä, miten yrityksen toimintaa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa ja miten velallisen varat riittävät yrityssaneerauksesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Hakemuksella velallinen pyrkii osoittamaan, että yrityksen toiminta on mahdollista saattaa jälleen kannattavaksi.

 

Edellytykset

Saneerausmenettely voidaan aloittaa, jos velallinen on maksukyvytön tai velallista uhkaa maksukyvyttömyys. Saneerausmenettely voidaan aloittaa myös, jos vähintään kaksi velkojaa, joiden yhteenlasketut saatavat edustavat vähintään viidennestä velallisen tunnetuista veloista tekevät velallisen kanssa yhdessä hakemuksen tai ilmoittavat puoltavansa velallisen hakemusta. Tällöin hakemusmenettely nopeutuu huomattavasti.

Yrityssaneeraushakemuksen laatiminen vaatii usein asiantuntemusta ja kokemusta. Jos yrityssaneeraukseen hakeminen on ajankohtaista, ota yhteyttä lakimieheen.

 

Yhteenveto

 

  • Yrityssaneeraukseen hakemisen tarkoituksena on taloudellisissa vaikeuksissa olevan yritystoiminnan tervehdyttäminen.
  • Yrityssaneeraukseen hakeminen tapahtuu käräjäoikeuteen tehtävällä kirjallisella hakemuksella. 
  • Yrityssaneeraushakemuksen voi tehdä velallinen itse, velkoja, useampi velkoja yhdessä tai niin kutsuttu todennäköinen velkoja. 
  • Yrityssaneeraushakemus on vapaamuotoinen, mutta siihen on liitettävä yrityssaneerauslaissa- ja asetuksissa määritellyt liitteet. Tällaisia liitteitä ovat muun muassa tiedot yrityksen varoista ja veloista, uusimmat tilinpäätöstiedot sekä tilintarkastajan selvitys yrityksen taloudellisesta asemasta. 
  • Hakemuksessa on selvitettävä, miten velallisen varat riittävät yrityssaneerauksesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen. 
  • Saneerausmenettely voidaan aloittaa, jos velallinen on maksukyvytön tai velallista uhkaa maksukyvyttömyys. 
  • Saneerausmenettely voidaan aloittaa myös, jos vähintään kaksi velkojaa, joiden saatavat yhteensä edustavat vähintään viidennestä velallisen veloista tekevät velallisen kanssa yhdessä hakemuksen tai puoltavat hakemusta.

 

Summary in English​

 

  • The purpose behind seeking debt reconstructing is the revival of business of a company that’s in financial trouble. 
  • Seeking debt reconstructing happens with a written application made to the district court. 
  • The application can be made by the debtor, creditor, multiple creditors together or the so-called probable debtor. 
  • The application for seeking debt reconstruction doesn’t have form requirements, but there are some documents that need to be attached according to the laws and regulations. These documents are facts concerning the funds and debts of the company, newest financial statements, as well as the accountant’s report of the financial status of the company. 
  • It needs to be explained in the application, how the funds of the debtor cover the costs arising from the debt reconstructing. 
  • Reconstructing can begin if the debtor is insolvent or is close to becoming insolvent. 
  • Reconstructing can also begin if at least two creditors, who’s receivables together add up to as least a fifth of the debtors debt make their own application, or support the debtors application. 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

Millon yrityssaneeraukseen? 

  • Yrityssaneeraukseen kannattaa hakea, jos yritykselle on kerääntynyt raskas velkataakka. 

 

Miten hakeutua yrityssaneeraukseen?

  • Yrityssaneeraukseen haetaan käräjäoikeuteen tehtävällä kirjallisella hakemuksella. 

 

Milloin yritys on maksukyvytön?

  • Maksukyvyttömuus tarkoittaa sitä, että velallinen on jatkuvasti sellaisessa tilanteessa, jossa ei kykene maksamaan velkojaan. 

 

Aiheesta muualla

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Yrityssaneeraukseen liittyy erilaisia kustannuksia, joten on järkevää etukäteen arvioida menettelyn edellytyksiä onnistua.

Varoitukset

- Saneeraukseen kannattaa hakeutua hyvissä ajoin, sillä kasvavat maksuvaikeudet saattavat muodostaa esteen saneerausmenettelylle.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]