Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus ja valvoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerauksessa on mahdollista määrätä valvoja, joka seuraa saneerausohjelman toteutusta. Valvojia voi olla vain yksi. Pääsääntöisesti vastuu ohjelman toteuttamisesta on velallisella, eikä mikään ulkopuolinen taho valvo sitä, miten velallinen toteuttaa saneerausohjelman määräyksiä. Mikäli valvojaa ei määrätä, ohjelman toteutuksen valvonta jää käytännössä velkojan omalle vastuulle.

Pääsääntö valvojan määräämisen suhteen on, että valvojaa ei määrätä. Toisin sanoen valvojan tarpeellisuus tulee tapauskohtaisesti perustella. 

Aloitevalta valvojan määräämiseen on hyvin rajoitettu. Oikeus esittää vaatimus valvojasta on ensinnäkin vahvistetuksi tulleen ohjelmaehdotuksen laatijalla. Lisäksi joko velkojatoimikunta tai sellainen velkojajoukko, jolla olisi ollut oikeus tehdä ehdotus saneerausohjelmaksi, saa esittää valvojan määräämistä. Sen sijaan esimerkiksi tuomioistuimella ei ole oikeutta viran puolesta määrätä valvojaa. Koska aloiteoikeus on näin suppea, on yksittäinen velkoja melko heikossa asemassa; hänen ainoa mahdollisuutensa on esittää toivomuksia aloiteoikeutetuille tahoille seurannan järjestämisestä.

Valvojalle asetetut kelpoisuusvaatimukset ovat periaatteessa samat kuin selvittäjän. Yleensä valvojaehdokas saadaan ohjelmaehdotuksesta, jossa voidaan esittää valvojan määräämistä. Normaalisti selvittäjä esittää itseään valvojaksi. Jos selvittäjä ei tätä tee, saa tuomioistuin määrätä valvojan niistä henkilöistä, joita yksittäiset velkojat ovat tähän tehtävään ehdottaneet. Päätös valvojasta on tehtävä nimenomaan ohjelmaehdotuksen vahvistamisen yhteydessä.

Valvojan toimikautta ei laissa ole määrätty, mutta perusteltuna on pidetty, että toimikausi päättyy vasta kun valvojan tehtävät loppuvat. Valvojan tehtävä päättyy siis pääsääntöisesti vasta silloin, kun hän antaa velkojille loppuselonteon ohjelman toteuttamisesta. Jos valvoja on kuitenkin nostanut kanteen ohjelman tulkinnasta tai tehnyt vaatimuksen saneerausohjelman raukeamisesta, kausi jatkuu siihen saakka, että asiassa on saatu lainvoimainen ratkaisu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]