Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneeraus ja tilintarkastaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraus, toiselta nimeltään velkasaneeraus, on taloudellisiin vaikeuksiin joutuneille yrityksille tarkoitettu maksukyvyttömyysmenettely, jonka tarkoituksena on korjata yrityksen taloudellista tilannetta, ja saada se jälleen toimintakuntoiseksi. Yrityssaneerauksessa yritykselle vahvistetaan yleensä noin 5-10 vuoden pituinen maksuohjelma, jonka aikana se suorittaa velkojaan. Maksuohjelman päätyttyä yritys vapautuu lopuista veloistaan. Tilintarkastajan rooli näkyy yrityssaneerauksen hakemusvaiheessa. Yrityssaneeraushakemukseen tulee liittää tilintarkastajan lausuma. Tilintarkastajan tehtävänä on siis antaa tuomioistuimelle tietoa siitä, onko yritys saneerauskelpoinen. Tätä tietoa voivat hyödyntää myös velkojat silloin, kun he miettivät omien lausuntojensa antamista.

Usein lausunnon antaa yrityksen oma tilintarkastaja, mutta joka tapauksessa lausunnon antajan tulee olla riippumaton taloudellisiin vaikeuksiin joutuneesta yrityksestä ja muista tahoista. Tilintarkastajan tulee toimia hyvän kirjanpitotavan mukaisesti, eli menetellen niin, kuin huolellinen tilintarkastaja tilintarkastustehtävissään toimisi. Lausunnon täytyy myös olla riittävän yksityiskohtainen ja perusteltu.

Tilintarkastajan roolin on kuitenkin oltava neutraali. Tilintarkastajalle ei kuulu ratkaisuvaltaa liittyen yrityssaneerauksen esteisiin tai edellytyksiin, vaikka hän näistä tietoa tuomioistuimelle ja velkojille tarjoaakin. Lausunnossaan tilintarkastajan tulee nimensä mukaisesti vain tarkastella yrityksen taloudellista tilannetta, ja niitä mahdollisia yrityssaneerauksen edellytyksiä ja esteitä, joihin hän työtehtävissään törmää. Tilintarkastajaa voidaan myös pyytää tarkemmin selvittämään yrityksen toimia, mikäli voidaan epäillä, että yritys on tehnyt tiettyjä oikeustoimia velkojien vahingoksi. Tällaista tarkastelua tilintarkastaja voi suorittaa lähinnä takaisinsaantia varten.

Mikäli sinulla on lisää kysymyksiä yrityssaneeraukseen tai yrityksen kirjanpitoon liittyen, lisätietoa tarjoavat Minilexin muut artikkelit, lakipuhelin sekä Minilexin lakimiehet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]