Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerausmenettely pääpiirteittäin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityksen saneeraus on yritystoimintaa harjoittaville velallisyrityksille tarkoitettu rehabilitaation muoto. Yrityssaneerauksella on lain mukaan kaksi tavoitetta. Ensimmäinen niistä on jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttäminen ja toinen on jatkamiskelpoisen toiminnan edellytysten turvaaminen. Näin ollen tavoitteena on velallisen maksukyvyn palauttaminen ja toiminnan jatkamisen turvaaminen. Taloustieteessä on esitetty, että yrityssaneerausmenettely sopii parhaiten pk-yrityksille, joiden toiminta on sinänsä vakaata mutta maksuvaikeudet ovat aiheutuneet äkillisestä ja tilapäisestä kriisistä.

Yrityssaneeraus muodostuu neljästä vaiheesta, joita ovat saneerausmenettelyn aloittaminen, saneerauksen suunnittelu, velkojien äänestys, saneerausohjelman vahvistaminen ja saneerausohjelman aloittaminen.

Aloitusvaiheessa tuomioistuin tutkii, onko saneerausmenettelyn aloittaminen tarkoituksenmukaista kyseisessä tapauksessa. Harkinta on tapauskohtaista. Jos tuomioistuin katsoo, että saneerauksen aloittamisen edellytykset ovat olemassa, velallisen saneerausmenettely aloitetaan. Muussa tapauksessa hakemus hylätään ja saneeraus päättyy tuloksettomana. Noin kolmasosa hakemuksista päättyy hylkäämiseen. Saneerausmenettely voidaan aloittaa, jos vähintään kaksi velkojaa, joiden yhteenlasketut saatavat edustavat vähintään viidennestä velallisen tunnetuista, tekevät velallisen kanssa yhdessä hakemuksen tai ilmoittavat puoltavansa velallisen hakemusta; velallista uhkaa maksukyvyttömyys; tai velallinen on maksukyvytön, mutta on todennäköistä, että maksukyvyttömyydestä on ohjelman avulla mahdollista selvitä.

Jos saneeraus aloitetaan, päätös aloittamisesta käynnistää toisen vaiheen, saneerauksen suunnittelun. Tällöin velallisyrityksen kannattavuusongelmaa ja siihen johtaneita syitä analysoidaan sekä haetaan niihin ratkaisuja. Tätä tehtävää hoitamaan valitaan usein niin sanottu selvittäjä, joka kykenee arvioimaan tilannetta objektiivisesti. Saneerauksen suunnittelu päättyy siihen, että selvittäjä laatii ehdotuksensa saneerausohjelmaksi. Suunnitelmassa usein sovitellaan velkoja taikka sovitaan velallisen kannalta tarkoituksenmukaisista suoritusajoista. Myös velkojat voivat esittää ehdotuksensa saneerausohjelmaksi. Mikäli ohjelmaa laadittaessa paljastuu, että kelvollisen saneerausohjelman laatiminen ei onnistu, saneerausmenettely on tällöin keskeytettävä tuloksettomana.

Usein kuitenkin saadaan laadituksi ohjelma, jota ainakin suurin osa velkojista kannattaa. Saneerausohjelma jätetään tällöin käräjäoikeuteen. Tätä seuraa käsittely, jossa velkojat saavat kirjallisesti kommentoida ohjelmaehdotusta. Tämän jälkeen lopullinen ohjelmaehdotus annetaan velkojien arvioitavaksi ja äänestettäväksi. Kun suurin osa velkojista hyväksyy ohjelman, siirrytään seuraavaan vaiheeseen, eli saneerausohjelman vahvistamiseen.

Saneerausohjelman vahvistamisessa tuomioistuin ratkaisee, vahvistetaanko saneerausohjelma. Vahvistamisvaiheessa ratkaistaan, onko yksittäinen saneerausmenettely saanut aikaan sellaisen saneerausohjelman, jolla yrityksen velkaongelmat saadaan ainakin teoriassa ratkaistua. Tuomioistuin ei vahvistamisen arvioinnissa saa toimia vastoin velkojien näkemystä.

Tässä vaiheessa saneerausmenettely päättyy ohjelman vahvistamiseen. Vahvistamisen seurauksena saneerauksen oikeusvaikutukset lakkaavat, jolloin myös esimerkiksi erilaiset kiellot lakkaavat. Velallisen toimintavapaus palautuu ja velkojat vapautuvat perintärajoituksista. Ohjelman vahvistamista seuraa ennen kaikkea sen toteutusvaihe. Velkojien näkökulmasta tämä tarkoittaa velasta johtuvien suoritusten kertymistä ja velallisen kannalta kyse on maksuohjelman mukaisten maksujen suorittamisesta. Vasta ohjelman toteutus näyttää, onko oikeat yrityksen ahdinkoon liittyvät syyt onnistuttu löytämään ja ratkaisemaan. Ellei näin ole, velallinen ei selviydy ohjelmastaan. Ohjelma päättyy, kun siinä mainittu toteutusaika on kulunut umpeen. Toteutusajat ovat käytännössä olleet varsin pitkiä, usein 6-8 vuotta tai jopa 10 vuotta.

Asiantuntevat lakimiehemme avustavat yrityssaneeraukseen liittyvissä tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]