Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerauksen oikeusvaikutukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneerauksen oikeusvaikutukset astuvat voimaan saneerauksen alkaessa. Saneeraus alkaa, kun tuomioistuin tekee siitä päätöksen. Saneerausmenettelyn alkaessa astuvat voimaan maksu-, perintä- ja täytäntöönpanokiellot.

Maksukielto tarkoittaa, ettei velallinen pääsääntöisesti saa maksaa saneerausvelkaa tai asettaa siitä vakuutta. Kiellon vastainen maksu on palautettava. Maksukiellosta on kuitenkin tehty muun muassa eräitä vakuusvelkoja sekä elatus- ja palkkasaatavia koskevia poikkeuksia. 

Perintäkielto estää velalliseen kohdistetut toimenpiteet saneerausvelan perimiseksi. Myöskään ennen saneerausmenettelyn alkamista aloitettuja perintätoimia ei saa jatkaa. Saatava on kuitenkin yrityssaneerauksessa kuitattavissa samoin perustein kuin konkurssissa. Kielto ei niin ikään koske oikeudenkäynnin aloittamista tai sen jatkamista täytäntöönpanoperusteen saamiseksi tai oikeuden säilyttämiseksi, esimerkiksi saatavan vanhentumisajan katkaisua varten. 

Saneerausmenettelyn alkaminen keskeyttää viivästyskoron kertymisen saneerausvelalle, eikä velalliseen saa kohdistaa muitakaan maksuviivästyksen seuraamuksia perintäkiellon nojalla. Tuomioistuin voi myöntää perintäkiellosta poikkeuksen velkojan hakemuksesta. 

Täytäntöönpanokielto koskee muun muassa toimia varallisuuden ulosmittaamiseksi. Myös ulosmittausta koskevan hakemusasian käsittely ja menettelyn alkamista edeltävän ulosmittauksen täytäntöönpano keskeytetään. Myös häätötoimet ovat yrityssaneerauksen alettua kiellettyjä, jos häädön perusteena on velallisen maksuviivästys. 

Koska hakemuksen vireilläolo ei yksin saa aikaan edellä käsiteltyjä kieltoja, tuomioistuin voi tarvittaessa määrätä väliaikaisen kiellon voimaan ennen saneerausmenettelyn alkamista. Velallisen omaisuuden määräysvaltaa voidaan myös rajoittaa erityisestä syystä. Varsinaiset turvaamistoimenpiteet menettelyn alettua sen sijaan ovat kiellettyjä. Ennen menettelyn alkamista määrätty turvaamistoimenpide lakkaa menettelyn alkaessa suoraan lain nojalla.

Saneerausmenettelyn vireilläolon ja aloittamisen välillä olevat oikeustoimet voidaan edellä käsiteltyjen kieltojen nojalla määrätä peräytymään. Kiellot eivät kuitenkaan estä suorituksen perimistä kolmannelta, esimerkiksi saneerausvelallisen takaajalta tai kanssavelalliselta. 

Saneerausmenettelyn alkaminen ei lähtökohtaisesti vaikuta saneerausvelallisen sopimussuhteisiin. Muun muassa työ- ja vuokrasopimuksia koskevia irtisanomisaikoja on kuitenkin laissa lyhennetty. Säännökset oikeuttavat poikkeamaan sopimuksen irtisanomista koskevista ehdoista. 

Menettelyn alkamisen oikeusvaikutukset jatkuvat, kunnes saneerausohjelma vahvistetaan. Saneerausmenettelyn oikeusvaikutukset pysyvät voimassa muutoksenhausta huolimatta. Tämä koskee myös selvittäjän toimivaltuuksia ja velallisen omaisuutta koskevia määräysvallan rajoituksia.

Oikeusvaikutukset lakkaavat, jos päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta kumotaan. Kumoamispäätöksen on oltava tällöin lainvoimainen. Asiaa käsittelevä tuomioistuin voi myös erikseen määrätä oikeusvaikutukset lakkaamaan. Jos velallinen menettelyn alettua asetetaan selvitystilaan, menettelyn aloittamisen oikeusvaikutukset lakkaavat selvitystilan alkaessa.

Jos saneerausmenettely lakkaa ilman saneerausohjelman vahvistamista, menettelyn aloittamisen oikeusvaikutukset lakkaavat, kun tuomioistuimen päätös tai menettelyn lakkaamisesta on annettu. Päätös voi koskea myös velallisen asettamista konkurssiin. Tuomioistuin voi kuitenkin erityisestä syystä määrää, että oikeusvaikutukset ovat voimassa, kunnes päätös on lainvoimainen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]