Minilex - Lakipuhelin

Saneerausohjelma ja maksuohjelma yrityssaneerauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraukseen kuuluu olennaisena osana saneerausohjelma, jossa määrätään toimenpiteistä ja järjestelyistä, joiden tarkoituksena on tervehdyttää yrityksen toiminta. Saneerausohjelmaan sisältyy lisäksi erillinen maksuohjelma, jossa määrätään yrityksen velkojen maksamisesta. Ohjelman tulee pyrkiä velkojien kannalta mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Kuitenkin ohjelman on oltava myös yrittäjää ja yritystä motivoiva, jotta saneeraus onnistuu.

Saneerausohjelmassa tulee yksilöidä velallisen toiminnan tervehdyttämiseksi tarkoitetut toimenpiteet ja järjestelyt sekä velallisen ja velkojien asemaa koskevat toimenpiteet ja järjestelyt sekä näiden perustelut. Ohjelmassa tulee siis ensinnäkin määrätä siitä, onko velallisen toimintaa tarkoitus jatkaa ja missä laajuudessa, sekä tähän mahdollisesti liittyvistä yritysmuodon taikka yrityksen organisaation muutoksista. Toiseksi saneerausohjelmassa on määrättävä velallisen varoja koskevista toimenpiteistä, velallisyrityksen henkilöstöä koskevista järjestelyistä sekä ohjelman rahoituksesta ja valvonnasta.

Saneerausohjelmaan tulee myös sisällyttää maksuohjelma, josta käy ilmi se, miten velallisyrityksen tulee maksaa saneerausvelkansa. Maksuohjelmassa voidaan ensinnäkin muuttaa velan maksuaikataulua tai määrätä, että velallisen suoritukset on luettava ensin velan pääoman ja vasta sen jälkeen luottokustannusten lyhennykseksi.  Maksuohjelmassa voidaan myös alentaa jäljellä olevaan luottoaikaan kohdistuvien luottokustannusten maksuvelvollisuutta sekä alentaa maksamatta olevan velan määrää.

Maksuohjelmassa voidaan myös määrätä, että velka voidaan maksaa kokonaan tai osaksi kertasuorituksena tätä tarkoitusta varten otettavalla uudella velalla tai velkojan toimialan ja aseman kannalta kohtuullisella sijaissuorituksella. Sellaista keinoa ei kuitenkaan saa maksuohjelmassa käyttää, joka rajoittaa velkojan oikeutta enemmän kuin on tarpeellista saneerausohjelman tarkoituksen toteuttamiseksi ja velkojien keskinäistä asemaa koskevien vaatimusten täyttämiseksi.

Maksuohjelmassa voidaan myös määrätä, että velallisen on maksettava velkojille lisäsuorituksia silloin, jos hänen taloudellinen asemansa paranee saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen, mutta ennen sen päättymistä. Sellaisia varoja, joita velallinen tarvitsee liiketoimintansa harjoittamiseen, ei kuitenkaan voida määrätä suoritettavaksi lisäsuorituksina.

Saneerausohjelma kestää yleensä useita vuosia. Sen jälkeen kun velallisyritys on suorittanut saneerausohjelman, hän vapautuu veloistaan siltä osin, kuin niille ei ohjelman mukaan pitänyt maksaa suorituksia. Eli jos velkojen maksuvelvollisuutta on alennettu tai maksuvelvollisuus on poistettu, ei näitä velkoja tarvitse ohjelman suoritettuaan maksaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]