Minilex - Lakipuhelin

Yrityssaneerauksen lakkaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssaneeraus alkaa tuomioistuimen tekemän, menettelyn aloittamista koskevan päätöksen johdosta ja lakkaa tyypillisesti, kun saneerausohjelman mukaiset suoritukset ovat tulleet maksetuiksi ja muut ohjelmassa asetetut edellytykset ovat täyttyneet. Yrityssaneeraus voi päättyä ennen aikojaan muun muassa mikäli saneerausohjelmaa ei saada vahvistettua, tuomioistuin tekee saneerauksen raukeamista koskevan päätöksen taikka mikäli velallinen asetetaan konkurssiin.

Varsinaisesta saneerauksen lakkaamisesta voi olla lain mukaan kysymys kahdessa eri tilanteessa. Ensinnäkin jos saneerausmenettelyn aloittamisen jälkeen käy ilmi, ettei velallisen maksukyvyttömyyttä voida saneerausohjelman avulla voida poistaa tai että sen uusiutumista ei voida torjua muuten kuin lyhytaikaisesti, taikka mikäli on todennäköistä, että velallisen varat eivät riitä saneerausmenettelystä aiheutuvien kustannusten kattamiseen eikä kukaan muu ole sitoutunut vastaamaan näistä kustannuksista, menettely voidaan selvittäjän taikka velkojan tai velallisen vaatimuksesta määrätä lakkaamaan. Toiseksi jos tuomioistuimelle ei määräajassa ole toimitettu asetetut vaatimukset täyttävää ehdotusta saneerausohjelmaksi, tuomioistuimen on varattava hakijalle, selvittäjälle ja mahdollisen puutteellisen ehdotuksen esittäjälle tilaisuus tulla kuulluksi. Jollei kuuleminen anna aihetta muuhun, tuomioistuimen on tehtävä päätös saneerausmenettelyn lakkaamisesta.

Yrityssaneeraus raukeaa, mikäli velallinen asetetaan menettelyn alkamisen jälkeen konkurssiin taikka mikäli hänelle myönnetään yksityishenkilön velkajärjestely. Tuomioistuin voi kuitenkin edellä mainituissa tilanteissa velallisen tai konkurssihakemuksen tehneen velkojan vaatimuksesta määrätä, ettei saneerausohjelma raukea, jos tähän on erityinen syy sen vuoksi, että pääosa saneerausveloista on jo ohjelman mukaisesti maksettu.

Saneerausohjelma voidaan tuomioistuimen päätöksellä määrätä valvojan tai velkojan vaatimuksesta raukeamaan myös, mikäli ohjelman vahvistamisen jälkeen ilmenee seikkoja, jotka vahvistamisesta päätettäessä tiedossa olleina olisivat estäneet ohjelman vahvistamisen, tai jos velallinen on rikkonut ohjelmaa suosiakseen jotakin velkojaa eikä rikkomus ole vähäinen. Kun saneerausohjelma määrätään raukeamaan, sen voimassaolo lakkaa ja velkojilla on samanlainen oikeus suoritukseen saneerausvelasta kuin jos ohjelmaa ei olisi vahvistettu. Ohjelman raukeaminen ei vaikuta sen perusteella jo tehtyjen oikeustointen pätevyyteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]