Minilex - Lakipuhelin

Äänestys yrityssaneerauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuimen tulee vahvistaa saneerausmenettelyn ohjelmaehdotus, jos se on saanut velkojilta laissa säädetyn vähimmäismäärän ääniä ohjelmaehdotuksen kannattamisesta. Velkojat päättävät äänestämällä ohjelmaehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Velkojat jaetaan velkojaryhmittäin, jotka tekevät päätöksen ohjelmaehdotuksesta äänestämällä. Tuomioistuin määrää velkojien jakamisesta velkojaryhmiin sekä äänivaltaisista velkojaryhmistä. Velkojaryhmiin jakamisella pyritään estämään se, että suurvelkojat pääsisivät vaikuttamaan yhdessä velkojaryhmässä kaikkia velkojia koskevaan päätöksentekoon. Kun velkojat hajautetaan, saadaan paremmin kaikkien velkojien ääni kuuluviin.

Jos velkojat eivät hyväksy heti ohjelmaehdotusta, selvittäjä esittää heidän jakamisestaan ryhmiin, ja tämän esityksen perusteella tuomioistuin päättää ryhmäjaosta. Tuomioistuin ei ole kuitenkaan sidottu ohjelmaesitykseen ja siinä esitettyyn ryhmäjakoon, joten se voi päättää muuttaa esitettyä ryhmäjakoa oman harkintansa mukaan. Velkojat voidaan jakaa esimerkiksi vakuusvelkojiin, yrityskiinnitysvelkojiin sekä tavallisiin velkojiin. Kun ryhmäjako on tehty, äänivaltaiset velkojaryhmät saavat tuomioistuimelta kehotuksen määräpäivään mennessä ilmoittaa kirjallisesti, hyväksyvätkö vai hylkäävätkö he ohjelmaehdotuksen. Tätä ilmoitusta velkojan kannasta kutsutaan äänestyslausumaksi. Selvittäjä huolehtii äänestyskehotuksen antamisesta sekä lopullisen ohjelmaehdotuksen tiedoksiantamisesta. Kaikki äänestyslausumat osoitetaan muodollisesti tuomioistuimelle, joka antaa ne tiedoksi selvittäjälle.

Velkojien äänimäärä annetaan velkojan saatavien mukaisesti, esimerkiksi jokaisella eurolla saa yhden äänen. Äänestys on kirjallinen postiäänestys, mutta myös sähköistä viestiä voi käyttää äänestämiseen. Jos ääntä ei anneta määräpäivään mennessä, sen jälkeen annettua ääntä ei oteta huomioon. Äänestyksessä velkojan tulee ottaa kantaa ohjelmaehdotukseen kokonaisuudessaan, eli hän ei saa vastustaa vain jotain kohtaa tai kannattaa vain osaa ehdotuksesta.

Selvittäjä laatii äänestyslausumista ja äänestyksen tuloksesta yhteenvedon. Selvittäjä toimittaa tämä äänestysselvityksen tuomioistuimelle ja antaa sen tiedoksi asianosaisille. Tuomioistuin voi varata asianosaisille tilaisuuden antaa kirjallisen lausuman äänestysselvityksestä sen jälkeen, kun tuomioistuin on saanut äänestysselvityksen.

Tuomioistuin toteaa äänestystuloksen. Enemmistö äänistä tarkoittaa euromääräistä ja lukumääräistä enemmistöä, ja se saavutetaan, kun ohjelman hyväksymistä kannattaa enemmän kuin puolet ryhmässä äänestykseen osallistuneista velkojista tai jos velkojien yhteenlasketut saatavat muodostavat enemmän kuin puolet ryhmään kuuluvien ja äänestykseen osallistuneiden velkojien saatavien kokonaismäärästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]