Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto: esimerkkitapauksia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan lapsi on otettava huostaan, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

1) puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä tai

2) lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.

Lisäksi molempien seuraavista edellytyksistä on täytyttävä:

1) avohuollon tukitoimet eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia tai ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja

2) sijaishuollon arvioidaan olevan lapsen edun mukaista.

Aina ei kuitenkaan ole selvää, milloin lapsen terveys tai kehitys on lain tarkoittamalla tavalla vakavasti vaarantunut. Tässä artikkelissa käydään läpi tuomioistuinten huostaanottoa koskevia ratkaisuja, joista käy ilmi konkreettisia esimerkkejä siitä, milloin huostaanoton edellytykset voivat täyttyä.

Tilanteita, joissa huostaanoton edellytykset eivät täyttyneet:

Kuopion HAO 16.12.2010 10/0589/2

14-vuotias lapsi oli lopettanut koulunkäynnin, ja tämän jälkeen koulunkäyntiä oli yritetty edistää erilaisilla tukitoimilla, kuten järjestämällä tuettua koulunkäyntiä. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan onnistuneet, joten lastensuojeluviranomaiset tekivät huostaanottohakemuksen hallinto-oikeudelle. Lapsella ei ollut rikollista käyttäytymistä tai muitakaan käytösongelmia. Hän ei myöskään käyttänyt päihteitä eikä hän ollut masentunut. Lisäksi tuomioistuin arvioi, että lapsella todettu kilpirauhasen vajaatoiminta oli saattanut vaikuttaa koulunkäyntiin. Tuomioistuimen mukaan huostaanoton edellytykset eivät täyttyneet, koska kunnassa ei oltu selvitetty tarpeeksi muita mahdollisia tukitoimia, joilla koulunkäyntiä olisi mahdollista tukea.

Uudenmaan LO 27.2.1997 109/2

Lasten vanhemmat olivat eronneet, eivätkä olleet eron jälkeen pystyneet sopimaan lasten tapaamisoikeudesta. Lapset asuivat äitinsä luona. Isä oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja uhannut ratkaista ongelman väkivaltaisin keinoin. Tämän jälkeen lapset oli otettu huostaan niin, että he olivat sijaishuollossa äidin työvuorojen aikana ja muuten äidin luona kotona. Tuomioistuimen mukaan huostaanoton edellytykset eivät täyttyneet, koska isä ei ollut käyttäytynyt väkivaltaisesti eikä pyrkinyt viemään lapsia väkisin luokseen.

Tapauksia, joissa huostaanoton edellytykset täyttyivät:

KHO:2013:196

2-vuotiaalla pojalla oli todettu kallonmurtuma sekä tavanomaista enemmän mustelmia ja hiustenlähtöä. Kaikkien todistajien mukaan lapsen äiti ja tämän avopuoliso ovat huolehtineet lapsesta hyvin, ja lisäksi äiti ja avopuolisot olivat omatoimisesti vieneet lapsen tutkimuksiin. Tuomioistuimen mukaan huostaanoton edellytykset kuitenkin täyttyivät, koska äiti ja avopuoliso eivät olleet kyenneet luotettavasti yksilöimään tapahtumia, jossa vammat olisivat voineet syntyä. Tämä viittasi tuomioistuimen mukaan siihen, että lapsen huolenpidossa ja kasvuolosuhteissa oli puutteita.

KHO:2011:99

Lievästi kehitysvammainen äiti olisi tarvinnut ympärivuorokautista tukea, jolla hän olisi pystynyt hoitamaan pientä lastaan kotona. Sosiaalitoimella ei ollut mahdollisuutta tukea äitiä niin paljon kuin hän olisi tarvinnut. Tuomioistuimen mukaan avohuollon tukitoimet eivät olleet ainakaan toistaiseksi riittäviä, joten huostaanoton edellytykset täyttyivät.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]