Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto ja biologiset vanhemmat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun tehtävänä on lapsen suotuisan kehityksen ja hyvinvoinnin edistämisen lisäksi tukea biologisia vanhempia. Vanhemmilla säilyy lapsen huolto tietyn rajoituksin lapsen huostaanoton aikana. Huostaanoton tavoitteiden toteuttamiseksi sosiaalihuollon vastaava toimielin voi kuitenkin päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, olinpaikasta sekä muusta huolenpidosta.

Lapsi tulee ottaa huostaan ja hänelle on järjestettävä sijaishuolto silloin, kun lapsen huolenpidossa ja kasvuolosuhteissa on puutteita, jotka voivat vaarantaa lapsen terveyden ja kehityksen, lapsi itse vaarantaa terveytensä päihteidenkäytöllä tai tekee muun kuin vähäisenä pidettävän rikoksen. Sijaishuoltoon oton on oltava lapsen edun mukaista ja tultava kyseeseen vain silloin, kun muut lievemmät toimet eivät ole olleet sopivia tai riittäviä. 

Huostaanottoa toteutettaessa on pyrittävä huomioimaan tavoite perheen jälleenyhdistämisestä. Yhteistyö syntymävanhempien kanssa on tärkeää huostaanoton ja lapsen tasapainoisen kehityksen kannalta. Vastuu yhteistyön onnistumisesta on sekä biologisilla vanhemmilla että sosiaalihuollon henkilöstöllä. Sijoittajakunnalla on velvollisuus tukea yhteistyötä toimijoiden välillä, ja kunnan on tarvittaessa ryhdyttävä yhteistyön rakentamiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Vanhemmilla on oikeus edustaa lasta oikeuskysymyksissä. Lapsen huoltajilla on huostaanotosta huolimatta oikeus päättää lapsen nimestä, uskonnosta ja kansallisuudesta. Toisaalta nimen vaihtaminen ei saa horjuutta lapsen identiteettiä, ja siksi nimen vaihtamisesta on pyydettävä lausunto sosiaalihuollon toimielimeltä. 

Vanhemmille on laadittava erillinen asiakassuunnitelma vanhemmuuden tukemiseksi, ellei sitä koeta tarpeettomana. Sijoitushuoltopaikan on annettava sijoitukseen ja lapseen liittyvät dokumentit vanhemmille pyytämättä, jotta vanhemmat tietävät lapsensa tilanteesta. Sijaishuoltopaikan työntekijän on selvitettävä vanhemmille huostaanotossa käytettävät vaikeat käsitteet.

Vanhemmuus ei siis lopu lapsen huostaanottoon. Vanhempien kuntouttaminen on keskeisessä roolissa lapsen huostaanotossa, joka nähdään lapsen etuna. Lapsella on oikeus pitää yhteyttä vanhempiinsa ja lapselle on välityttävä tieto siitä, etteivät vanhemmat ole hylänneet häntä huostaanotosta huolimatta. Vanhemmat voivat myös hakea huostaanoton lopettamista. Tällöin huoltajalla on oltava käsitys huostaanoton lopettamisen edellytyksistä. Huostaanotto onkin voimassa toistaiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]